屯門中一生疑遭勒索$3萬 7同學被捕 母盼道歉﹕想佢哋知錯

898 回覆
433 Like 19 Dislike
因為上一個reply話教畜交左比差佬就係推卸責任不作為
我就想知點樣唔比差佬處理推卸責任既情況之下做到d咩
感化院:感化院為 10 至 15 歲的男性犯人而設,並由社會福利署管理。感化院著重透過社會工作及訓練而令罪犯改過自生。感化院的刑期由 1 年至 3 年不等,時間長短則要視乎犯人在感化院期間的表現好壞而定。

羈留院:羈留院是根據《少年犯條例》 為 10 至 15 歲的男性及女性犯人而設,並由社會福利署管理。羈留院著重透過短期羈留式的刑罰及訓練令犯人改過自生,及令他們重新建立有規律的生活模式。羈留院的最高刑期為 6 個月。

針對少年犯之家長或監護人的命令:根據《少年犯條例》第9條及第10條,凡有10至15歲的少年被控告,其家長或監護人亦可能會被強制陪同出庭。這些家長或監護人亦可被命令為他們的子女繳交保證金或罰款,如不繳付,法庭可以扣押令方式追討(即撿走財物並變賣為現金),甚至判處該家長或監護人入獄。

https://clic.org.hk/zh/topics/policeAndCrime/criminal_liability_and_penalties/q3
佢個仔明明行賄,佢自己又唔教好個仔
我淨係尊重教書教得好嘅老師
影響其他人讀書嘅學生一早要踢出校
你估band1冇欺凌咩on9
日本歐美都大撚把欺凌題材既劇電影動漫啦
成班毛都未出齊
以為啲錢就咁印出嚟
仲留埋Alipay,Whatsapp

以前無iPhone或者仲可以老豆老母還返算既
依家,上多幾轉差館啦
band 3 先會臭罌出臭草
定係事先hidden咗
無話唔處理,只係話處理中啫

幫緊你幫緊你,麻煩家長俾啲耐心,等件事......係得到妥善處理之後再俾答覆你
十個有八個都教幾年都係教畜架啦
有心嘅會同學生打成一片
講真 你諗法你中學有幾多個阿SIR MISS係有心教 你讀咗小學六年 升中 讀一年你都FEEL到邊啲有心教 邊啲係打份工
弱智,無人叫你信晒,做教畜,最起碼要搞清楚件事,逐個學生見面問返件事,垃圾Form 1仔chok一chok就已經知道件事係點,你覺得有行賄咪報警

屌你老母乜撚都無做,唔處理,搞到家長自己出手報警,就點都係教畜錯
雖然欺凌好仆街
但啲scrshot對話好似睇緊支那人嘈交咁
拉完啲同學勒索幾時拉埋個仔行賄
trash
被人恰果個變左行賄
叻仔
:請問金校長係到嗎?
:金經理呀嘛?
:校長 唔係經理
:都一樣㗎啦
問題係有批當左社會係校園
名牌衫?
撈得好掂呀
其實可唔可以將個3萬蚊用得其所
例如將3萬蚊交蚊幾個更好打天惡既同學
叫佢地兇9班撚樣
一於搵佢哋入政府庫房做啦
咁係咪改告果幾個同學受賄?
告老師

给我

Mr ip 說我
傳媒都應該跟
7位未來阿sir
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞