估唔到10年後,Apple成為左最冇創意既電子公司

435 回覆
919 Like 115 Dislike
咁你個圈子睇黎真係錢多到唔知點洗
冇衝突
可以係好勁, 但要訂閱制收費
有乜技術係Apple發明?全部現成除左個爛鳩OS
因為d人買app, 周邊gadget同虛擬財產投放咗喺apple平台

否則一早執笠
大公司病
創新而又好用先係Apple專利
啲摺機仲係要就住用驚整花個moon
Apple點會出
跟住連登仔亦眼中只得iPhone
點創新呀 手機用黎剃鬚呀?
冇Ironman level都唔叫高科技
好似係
你用過VP會覺得Quest 3玩具黎

只係VR AR未有真正killer uses
有班盲既果粉年年換粒U就出黎打晒飛機話已經夠屌打AN
之後拎返D幾年前有既野出黎賣又有人埋單
apple仲洗乜有創意
因為樓主只係覺得一間公司只要識創新就得,無思考過一個品牌背後付出過幾多個努力。

曾幾何時,一杯咖啡一部mac book,然後係starbuck叉住電辦公(其實可能睇緊netflix),就係一種中產價值,呢個係品牌效應帶來嘅身分認同,就係因為果個Logo。

你調轉係Acer、Lenovo、三星得唔得?

蘋果當初翻生再出名係因為創新,不過steve死左之後之後就知道無可能再行創新呢條路,所以公司改行建立「用戶體驗」,就係延續佢成功之處,學你話齋點解back to school排到西咁?又唔見人去三星排隊?

同樣道理,Tesla大大話話電車都出過十幾年,點解無人開Post講佢部電車仲可以有咩創意?
摺機根本on9
睇文字窄mon好過濶mon
睇戲個mon又唔係大好多
我相反
手機冇技術突破
啲social media app又愈嚟愈toxic
已經唔想花錢換部最快嘅電話去用呢啲愈用愈白痴嘅app

幾年錢已經買咗部無反相機
去幫自己exit Apple生活圈
下部手機會平平地買一部android機算
Lenovo真係唔得?去銀行/大公司睇下啲大粒用咩notebook
無創意都大把人用
係班反社會人格連登仔以為自己用Android機好特別
咁quest 3真係玩具黎
主打vr
vp 主打ar
HTC 當D 客係狗
攪成咁係抵撚死
唔做最後一輪CEO 同高位接貨嘅股民咪得
鬼同你玩長線
Steve Jobs 捱咗幾多個十年先有得出人頭地
呢個世界係前人種樹後人乘涼㗎啦
簡單講 對普通文書人黎講 macbook air真係屌打其他電腦廠
其實大把公司都淨係做死一兩類產品
間中up下spec就算
產品線多到數都數唔哂
又唔見佢地話嗰啲公司已死

Apple開多咁多範仲要唔少都做得好OK
反而日日俾人話冇創新/原地踏步/下一個Nokia
大公司用Lenovo唔係因為品牌啊,係因為大公司大量採購Lenovo有折咋我公司每隔五年係幾十部咁入,可以有八折
都係嗰句 上至ibank 下至落club 幾乎清一色iphone
而且唔似其他腦用幾年就話打柴,我見普遍用MAC BOOK都係五年-六年一換,Lenovo多數兩年-三年貨。
所以大量用家都轉晒會
各an廠越做越大
Intel 有對手,apple 個對手係邊個
三哥米線定屌米
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞