估唔到10年後,Apple成為左最冇創意既電子公司

435 回覆
919 Like 115 Dislike
師兄冷靜啲
如果呢個原因你走去買ARM windows laptop
我驚你要用用下攞支螺絲批隊穿個mon再飛部機落街
用家問題姐
冇錯,an機既創新多到成本字典咁厚先寫得完
每代轉機都有用電話既全新感受
apple俾唔到
人講你又講
跟教主創新嗰班走走吓又一個,轉晒去三叔索尼
apple愈黎愈仆街
我成日都講,創意同金錢係掛鈎,樓豬有幾個多腎準備?
iPhone X發佈Tim cook咪講for the next decade

等iPhone 20先再睇
仲有AMD可以買
因為樓主以為apple 淨係得iPhone
咁apple仲有好多年老本可以食
唔關事,佢根本迫人做件佢想要嘅產品出嚟,咁一定同一般人諗法唔同,感覺上一定有「原創性」
但而家收集大家意見咁去改產品,唔會再有咩特色
年年屌嚟屌去,最後大部份android機都係抄返iphone啲design元素
例如今年用咩物料之後就有大廠跟
重要開創刀法主導晶片架構
因為M系粒U真係革命性
抽贏左同期既Intel同AMD
逼到Intel改架構迎戰
Iphone幾時先有ipad指紋解鎖
當年Nokia 邊有咁多錢同咁多專利

Tech company 最需要係創新,同埋用專利阻止競爭對手既創新
同意
但apple勝在多死忠
身邊大部份人都係用iphone
3GS用到15
痴撚線
我就用左3同4之後就轉左android
用過sony LG samsung pixel
起碼換機都有D新意
同埋而家an 機影相已經靚過iphone
完全唔明點解D人可以死忠10幾年
Apple從來都唔係玩有創意 佢係將現有嘅野整合再用全新同市場最佳嘅方式表達返出黎
今年邊部an機好用? 手機八達通整到未?
想買多部雙修比較下
10月會換埋16pro max
有出喎
Apple vision pro 算係新野來
點鬥samsung個s24u 我而家我覺得歷歷地開始, 佢哋又好得快明明我唔打機
apple intelligence 肯撚定大賣

可惜香港版無chatgpt
明明apple係將現有科技改良做好先放落自己產品度,d人就屈apple出過iphone所以係創新科技龍頭,唔講以為當年touch screen smartphone 係apple第一個人用
題外話sony 有咩gimmick
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞