估唔到10年後,Apple成為左最冇創意既電子公司

435 回覆
919 Like 115 Dislike
龍門任你搬
整左粒低功耗高效能CPU改變市場又唔講
新Vision Pro又話貴又話冇用

比你做CEO真係成間執得
專家講左幾年啦
喂,你講到邊都講唔通啦,你話你Sell內涵係你內涵性能好勁都好
屌你老味,你睇吓你隔離對手,講緊120hz都係賣緊幾叉嘢貨仔
唔好同我講用到幾年之後仲係好順,首先起碼頭一年已經好大分別
好似果d

富二代唔好搞新野
安安份份做敗家仔
但個個等住買ai phone
先唔計iPad同Macbook呢啲
淨係講電話
識人早一兩個月都重搬梗啲iPhone去畀電話鋪就知係幾咁有市
唔覺得Nokia有得同Apple比
樓主講撚到其他電話好撚有倉意咁。

更重要係你出埋啲冇撚用嘅功能又影響穩定性,出黎把撚咩!
俾你攪撚到部機瑞士軍刀咁又點,唔通真係人人都會攞部電話切生果時又開罐頭,仲攞埋黎上鏍絲好冇
調轉問,想知三星小米VivoOPPO而家有幾多創意?
願者上吊
Apple ai一出又大賣
後生仔市佔率太大 又硬 根本打唔贏
連登仔會話依啲唔係生態圈叫監獄
睇你咩用途嘅姐
Snapdragon粒U真係慳電好多
普通唔係好low level嘅app其實多數都行到
大廠app都出咗/開始整緊arm version
係打機真係差啲
根本蘋果而家係市場市佔率已經TOP一二,係同三星兩間輪流換下位,嚴格來講smartPhone都唔係電話,而係一部「可以打電話嘅微型電腦」。

咁電腦呢家野除左追性能之外已經無嘢做到,因為摩爾定律就係咁;想有突破口,除非量子電腦可以縮小,到時又係一個新時代。
部電話耐用到自己用完換新款舊既比父母、小朋友用都仲可以玩多幾年,android 真係唔會做到
真, 見到iphone 678 只係升級spec就知唔會有創新
用黎練頸力係幾好既器材黎
好撚期待,我忍咗四年,部2017 Mac 用咗7年,今年我決定襯著出咗Apple Intelligence 換M4 Mac
無計, 當一間公司不斷為左只係追業績既時候
以前創新 新想法都變得次要
唔止apple 係google 都係一樣...
有市真係代表唔到咩
當年Nokia係講緊4成市佔率
黎條數蘋果而家一半都未有
斜斜地瞓係度用好舒服
應該咁講,蘋果而家個strategy 就係,未必出樣全新無嘅科技,但佢出嘅話一定係做得最好,個UX 會比其他人做好好多
唔好介意,隨口問句,會唔會可能係你個圈子窮?
有幾Low tech?
而家次次翻u 個撚個用iphone macbook
我十年前讀u都已經係咁 維持左十年
永遠apple back to school個booth排隊排到閪
咁佢個store真係要攪吓啦
勁慢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞