估唔到10年後,Apple成為左最冇創意既電子公司

435 回覆
919 Like 115 Dislike
咁咪即係做到Apple依家咁樣已經好難囉
如果革命性產品係咁易出到
如果冇實力嘅都可以做到Apple依家咁嘅規模
咁市面上應該閒閒地有十間八間Apple級數嘅公司年年都做到好似iPhone/iPad咁勁嘅產品
幾勁幾貴嘅mac 都打唔到機想打機真係唔好買mac
就算裝crossover 用vm 都係好多大大小小嘅奇怪問題要自己解決
想簡簡單單打下機都好似要破解enigma咁要試唔同settingD3DMetal 同 DXVK 轉黎轉去

有anti-cheat 嘅game 係一定玩唔到

就算解決左CPU ARM 架構問題 終於入到Game
都仲有顯示卡嘅小問題例如爛光影爛圖爛shader
Htc機海傷左好多人個心
邊個接受到自己咁貴買部機用兩個月就唔再係旗艦
m7 m8 幫佢追返唔少口碑
跟住m9嗰年啲leak吹到部機鬼死咁靚冇下巴,結果又係咁嘅樣
最自豪嘅htc sense啲功能又逐啲抽走
又變返人人狂屌
呢到都要多得唔知點解越搞越冇左方向
結果變左做資源回收筒咁

如果今次個AI 真係做得到發佈會咁既效果係好勁
誇過唔同既app 去截取需要既野再同你綜合出舊product之餘,仲要解決到私隱問題

但只係當你見到佢示範AI 前鏡既應用係做 emoji 個陣先覺得好on9
大把啦 Vive Pro 2, XR Elite, Quest, etc. 全部都有找

Btw Vision Pro 睇到YouTube, Netflix 未
遲人10年出個vr headset死都要人叫做spatial computing##d
Nokia都係咁諗
蝕咁多錢試新市場都俾人話故步自封

樓主淨係覺得喺電話度創新先叫創意
會唔會樓主先係冇創意嗰個?
我睇好google
聽講apple都想出fold,呢下真係估唔到
其實我都想知可以有咩創意呢5 6年都唔會有咩大突破,科技上冇大突破所有電子產品都唔會有咩創意野樽頸位黎
你老母收皮
做先峰開荒牛都預咗all in or nothing
科技就係要有人係跳出現有設備框架
以前都無人用iphone 藍芽耳機

我都覺得貴負擔唔起唔會買
但我respect佢夠膽整一樣大家覺得新嘅野
只要成功成為做主流
就自然普通市民afford到個價錢
只係唔係呢一兩年嘅事
有啲人最鍾意講/聽啲口號式創新
呢類人就算條護城河太平洋咁闊都可以敗哂俾你睇
low level咁用ipad都夠啦
It’s something only apple can do
咁啱教主死前做晒所有突破
點解呢? 我都係用開Mac intel. M就未用過. Window 平時都要焗住用有d script visual studio比較方便

近排都想買多部機,但係見到Mac個價錢真係幾貴囉
靜/涼/慳電係主因

不過就算唔買Mac
買Windows都係要避Intel
買AMD
老實答你,要用browser
我覆覆下都覺
Apple正係識限制呢樣果樣
如果唔係其他IT佬搞咁多homekit support ,我應該一早轉左會
呢幾年出既電話,好似好多新野,其實同以前舊電話一樣,炒下外型,鏡頭,摺機,邊框,屏幕
無iphone一出個種革命性既分別
一日未有新一代電話出,apple都會好似當年nokia咁一直好賣
其實Vision Pro真係好正
但佢一日唔買平啲
推翻高個用家市場
同埋改善機身重量問題
都幾難突破
佢平d我都想買部睇戲
但得一個想買既點 比咁貴唔夠說服力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞