估唔到10年後,Apple成為左最冇創意既電子公司

435 回覆
919 Like 115 Dislike
包括唔跟charger同斬3.5
教主有既係vision同執行既堅毅力,佢果種前瞻性唔係人人有,market research 都做唔到

利申:教主釘蓋後冇耐我都轉左會,最後一部iphone係iPhone 5
我覺得Nokia死係因為落錯注喺windows個OS
佢正正經經行android 應該仲可以玩多幾代
變左幫Quest 3賣廣告
係,但係個分別係成熟咗先俾人用定未成熟就俾人用
例如三叔個amoled好靚、好高科技,但係最近就有綠線災情
摺得創意?
有咩high tech?唔識就唔好講
點解唔得? 淨係promotion 同 ltpo都好大分別
iphone變得順滑過an機好多,當然an機係可以鎖死喺120Hz,但係個代價係食電
face id就仲好笑,我唔知iphone 係唔係第一個出嘅,不過一定係最好嘅,an機個face id 廢到根本冇人用,咁多年都搞唔掂,然後an 機用家就日日拎個指紋辨識嚟打飛機
其他硬件方面其實冇乜好講,都係多謝白老鼠,因為冇一間手機廠可以自己做晒啲硬件,大家都差唔多
an創新野邊止咁少啊
仲拎幾年前既野黎講
每季an機都有大量創新技術推出
你不如講多d創新野俾多大家識
Fingerprint on smartphone: moto出先, 好難用無人理, gimmick.
TouchID出後易用可靠, 唔洗slide finger, 全世界轉跟

Facial/IRIS recognition: android出先, 但一係用相就fake到, 一係時得時唔得
FaceID一出已經係勁可靠加secure

好唔好用 secure唔secure
自己睇下啲銀行secure key support咩biometrics多
就算***多人用都唔係所有機種
2回事
Vision pro完全唔同次元
我敢講十年後每人屋企都會有一部
佢而家要做既係減重
我相信佢賣多幾年會改家用定位
遠距離無線充電+用mac機/iPhone運算
事實而家android 死剩Samsung 華為
Sorry唔記得華為而家唔比用
資源去做左幾年車呀ching
Vision pro 係近年最好架啦
之後預計係ai
APPLE 設計粒M系CHIPS 真係好強..
打破左NOTEBOOK 出街可以用成日既先河..
不過都係APPLE X TSM 兩者既合作, 相負相乘先有今日成交..

但IPHONE 個D就真係無咩搶意.見好多人都仲用緊IPHONE 12,13
佢有好野宗教洗腦到 個PRODUCT只係UPDATE D HARDWARE野就可以令到人年年換機..
仲有5,6年前既IPHONE 仲有價有市..電子產品做到品牌效應呢下真係無人能及..

呢個世界真係好唔公平, 相反不斷係ANDROID 系統尋求創新突破既, 壽命就咁短....
然後就會開始笑Vision Pro唔好賣/其實都唔係新嘢
繼續搵嘢屌Apple垃圾
唯一有期望既野
等多兩代啦
未來人奶咀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞