估唔到10年後,Apple成為左最冇創意既電子公司

435 回覆
919 Like 115 Dislike
樓主幫手度度啲創意野出來
依家咪幾好,證明大部份人都唔鍾意變咁多
建議獨醒撚可以自己轉Android
個iOS值錢
m7 m8 係勁多人用,可惜之後又收皮
無創意左好耐。

但邊個有創意??
唔好話科技創新。 連設計都冇特破
其實大廠都差唔多
Samsung S系/Google Pixel個樣近幾代差唔多
之前就話系統順
依家已經比AN 追到
我早幾日入左手,係幾好玩,影相拍vlog方便,但重要嘢都係部15pro度做
今年16pro max有咩新突破? 唔好同我講又係相機鏡頭靚啲,粒u快啲 計個display resolution 都唔提升個動態島照樣咁大舊
真係
想換摺機
但知 lag 未解決到 仲有壞Mon 好多
我一開始係純for fun,好鍾意摺機,覺得好靚,由flip1觀望到而家終於買左,一開始都好多擔心,始終以前刻板印象覺得Android機嘅操作差過Apple好多,但實質用落發現其實flip6當主機用都得
UI都易適應,可以自訂嘅選擇多之餘唔難用,部flip嘅出現成功打破咗我嘅Apple生態圈,唯一就係比較之下我都係覺得Apple嘅介面靚啲同埋有啲keyboard手勢可能我用慣Apple,會覺得Apple嘅人性化啲
我最鍾意佢個cover screen,靚之餘仲可以拎嚟做好多嘢,同埋拍到UHD 60FPS嘅片,去旅行拍vlog超方便
可能係你攪錯少少野...
Even 由Steve jobs 時期
蘋果都唔係一間創新公司
佢理念係要將現有d野改變到最好(至少佢認為)...
Smartphone > iphone
Mp3/cassette player > ipod
可以睇返Steve jobs 本自傳
同埋條摺痕其實自用真係完全唔覺,係人哋拎住我側望先會留意到
唔識就唔講好d,見曬底
Vision pro 好L high tech, hardware and software
The best of VR..
其實當年第一代face id 都係

我都想知Android除咗你講果堆野之外仲有咩創新咗
內建chatgpt人工智能優化siri喔
有咩想做直接講就得
怕香港係殘廢ai
咁的確 佢出既色係會令到其他廠都跟佢出
我覺得遲啲會因為ai而移民
我好想知漆黑嘅環境點face id? 唔明點解唔可以2樣都有
...大佬呀唔好咁啦
face id都出左好多年下
點樣漆黑環境用google下都有
其他手機公司仲末追到十年前嘅iPhone
如果個design 已經係好 冇需要為改而改
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞