估唔到10年後,Apple成為左最冇創意既電子公司

435 回覆
919 Like 115 Dislike
Nokia都未死
Google Pixel 7 開心試用中
睇市佔啦number 1
睇跑分啦CPU
當mac iPad iPhone watch 四樣齊哂後
個互通既方便性Andriod十年都追唔到
剩係呢樣野已經夠Apple領先個市場
唔關死唔死忠事
係個體驗真係太好

你Mac 禁cmd C 文字定圖
iPhone 可以paste出黎

係Apple Watch睇今日做野schedule
iPad可以即開黎睇詳細

Airdrop仲係Android未跟到
iPhone影完相 Mac乜都唔駛做就睇到edit到

呢啲野Android點跟?
Android同Mac定PC配對都仲係十年前咁樣

iPad Mac 既性能勁到可以至少五年唔換
呢啲方便性已經鎖死左user繼續用iPhone
Mac個OS每年改進都係為左配合iPhone而設計
Windows 10/11 都唔會理你Android/iOS做啲乜而配合
屋企電腦三個芒
一個比Mac兩個比Windows
日常做野部三千蚊左右既basic m2 Mac mini可以同部兩皮幾既砌機同等
痴Q線
Windows出arm係已經好撚耐嘅事
信錯apple買咗iphone, 點知完全係倒退
下部機一定換返android
估唔到華為同小米贏哂
你點話點好啦
但就愈戰愈強,出AirPods,年年更新iPhone ,早已經成為蘋果生態圈
Android冇體驗過唔會明
有VISION PRO
你買唔起姐
唔創新?vision pro咩黎架
其實apple 係gay cook嘅帶領先真正成長緊
香港地除咗地下階層 基本上都係用iphone
Scott Forstall都炒就知佢唔再創新
Vision Pro 我諗唔明

套野係而家係好勁但真係無killer app 出黎
老實,由iPod用到今日,Apple 除咗butterfly keyboard同Magic Mouse叉電位炒車外,所有產品嘅UX/UI真係贏人成條街。

公司配一部surface pro 9俾我,但對唔住而家Windows嘅UX真係混亂到唔知佢想點,touch 唔friendly用mouse亦唔friendly,鬼五馬六咁我用返自己部Air做野算數。

你話悶都好,Apple嘅橫/直向整合同UI易用性真係冇人追到
同埋唔好話Apple 冇創意,好似continuity同universal app等,呢啲細位好多時係由Apple帶起先
Surface RT? 果部根本連正常使用都有障礙就算係後來Windows 10 行Snapdragon CPU 嗰啲機,其實都係慢到正常使用都難,仲要貴到唔合理
對apple 真係幾失望。 產品外觀, Os 幾乎年年差唔多。

無令人嘩一聲的感覺。

相反三星, 華為, google, 小米 仲創新。
我最近買左flip 6
可唔可以介紹多d創新功能俾我試
我未用到嘩嘩聲功能,我仲係當緊普通電話咁用
個ar眼鏡囉
好似iphone都唔係一代就上枱面架
淨係想 iPhone 有 split screen 同時開兩個 apps,咁多年死都唔做
android 係好多創新嘢,不過近幾年有無一樣令到用家stick to 佢個生態圈? 非試不可?

P.s. 其實iphone 都無,所以用開(尤其有icloud)都唔會特別想轉會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞