科學研究證實,天生擁有陰道跟卵巢的「真女人」,依然可能擁有XY染色體。

534 回覆
123 Like 86 Dislike
分男女嘅意義喺俾機會班女拳刷獎牌刷獎金
男人樣叫source
咁好多女人唔係女人, 因為男人樣
咁好多男人唔係男人, 因為女人樣
我點諗wfc
最重要係有冇醫生望吓佢有冇鳩鳩 出黎澄清吓
咪話出世時冇鳩醫生判佢係女
出世紙護照係女,台灣政府同奧委會認證
我諗就算除埋褲拍條片比你睇都有人覺得係AI整
仲搵醫生證明
用醫生既標準黎講就係好理性
出世有j男冇j女
其它不育既野另計,因為dna唔係醫生驗

同埋依家唔係分男女
係分女人同非女人
叫佢做男人嗰啲唔知個腦忽咗啲咩
哂鳩氣,如果有個xy女話自己應該係男人你又會話佢左膠傻撚左嫁啦
「如果某些DSD類型的人在體育方面確實擁有優勢,我也不會感到意外,」威廉斯教授告訴記者。
他進一步解釋說,優勢可能包括更大的肌肉量、更大和更長的骨骼以及更大的器官,譬如心臟或肺;他們血紅蛋白含量也可能更高,從而提高了向氧氣輸送到肌肉的能力:「某些DSD人士在這些方面可能會有0-100%不等的優勢。這取決於DSD的類型及其確切的遺傳原因。」
睇返190樓先知你原來覺得大多數人冇驗過DNA
家下D人打算生之前就會去驗下有冇高風險
有左BB未出世就會去驗下有冇基因病
比如唐氏,愛德華氏咁就直接落左佢
其實好大部分人驗左(除非好窮)
原來仲有人無知到咁以為驗過DNA既人好少

果兩條仔咪就係有需要比奧運睇囉
唔係又點爆左出黎
報告呢?
你話有驗就有驗?
你當年出世有驗咩? 就係無驗先無直接落左你
你都識講家下D人
你家下先出世咩
勁到拉襯連登仔多數報無業+住公屋
結婚後就同老婆一齊驗左啦
驗完先計劃生唔生
家下大多數係咁
有左之後就再同未出世既驗
所以全家都驗晒

PS:真係要去驗下唔好害左下一代,一陣生左先知佢有唐氏你自己都慘半世
細個小學常識科嗰陣,明明只係教睇男女性徵嚟分性別

再大啲大學嗰陣先知咩係gender同sex,個世界原來係有誇性別人士

到今次奧運,咁不嬲都知有xx同xy,但原來根據染色體定義嘅男性都可以有陰道

咁究竟我由細到大學緊啲咩?究竟男同女係點分?點定義咩係男、咩係女?

不過話說gender貌似已經比人玩到爛哂
Agender, Androgyne, Bigender, Butch, Cisgender, Gender expression, Genderfluid, Genderlost, Genderqueer, Nonbinary, Omnigender, Polygender, Transgender, Two-Spirit
之前外國搵工,見到上面個list呆撚咗,接近完全唔識,慶幸自己只係一個簡單嘅Female or Male
最勁算老鳳
唔會真係有人信呢啲台灣新聞下話
一講到科學 中文新聞9成9唔可信
應該判去xy 組 當返男人計

以後叫xy 組 xx組 唔好用男同女
結婚先驗咩叫唔好害左下一代
你講到自己有病唔辛苦咁
自己一早為自己驗咪可以及早求醫對症下藥, 或者改生活習慣去對沖自己基因減低某啲病出現機會
唔該改吓自己mind set
師兄
所以有些回覆, 我基本直接不理...
因為一般唔係拉咗去政治, 就拉咗去用d極端情況做比較...
總之今次IOC自己改例, 令到放咗兩個疑似XY女選手入黎比賽(之前係會被DQ的), 爭議聲點會唔大?
你做開鴕鳥唔好教入學你
分下分下每種DNA每種指紋一個組別, 人人都係金牌
殘奧就係咁, 所以香港殘奧多好多金牌, 但獎金同名氣亦因此大大縮水
東京殘奧會將在周日閉幕,各國選手為國家榮譽奮戰,惟相比起奧運選手的奪牌獎金,澳洲殘奧選手卻是分毫都拿不到,對於這種差別待遇,澳洲選手透過社交媒體表達不滿,並向澳洲殘奧會提出抗議。
澳洲殘奧會發言人此前在接受訪問時坦言,他們沒有錢支付獎牌選手的獎金,相比之下,澳洲選手東京奧運會中,金牌得主能夠獲得2萬美元(約15萬港元),銀牌1.5萬美元(約11萬港元),以及銅牌獎金1萬美元(約7.7萬港元)。

殘奧會中華台北選手得牌獎金與奧運選手相差數倍,呼籲政府重視傷健運動員。據費鴻泰指出,奧運金牌有2000萬台幣(約561萬港元),殘奧則只有400萬台幣(約112萬港元),兩者相差近5倍之多。

「恒基精英運動員嘉許計劃」之下,今年雖將殘奧個人項目金牌得主的獎金,由40萬港元倍增至80萬港元,但東京奧運金牌劍手張家朗在同一計劃下獨得500萬港元獎金,是殘奧金牌得主的6倍有多
就係XY有機會係女性, XX有機會係男性
而且運動員出現的機會高過全部人口
SRY 基因係有可能錯誤轉錄去X 染色體
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞