科學研究證實,天生擁有陰道跟卵巢的「真女人」,依然可能擁有XY染色體。

534 回覆
123 Like 86 Dislike
你既識英文係咪指隨機

我咪開咗post話IBA同IOC唔敢驗全部女選手既DNA,驚幾成係XY女
https://lih.kg/3760220

隨機都4個中2個先唔敢驗埋其他
正常隨機4個中2個一定會驗埋其他,
食安就唔洗再驗, 因為直頭成批唔要, 賣咗都全面回收銷毀
唔好講到咁盡
我都係呢幾日先知xy都可以天生有閪有波
Xy卵係咪真係唔可以變胚胎先

或者咁講,你打左廿年飛機然後有一日驗完血同你講你係女人,以後淨係可以入殘廁
你覺得公平咩
係未check到佢,無人知,學上面個分身話齊佢本護照寫女,佢自己都當自己係女生男相,但結果染色體有條Y,咁咪不幸
gpt睇咗:

So in direct answer to your question - yes, this case demonstrates that it is possible, though extremely rare, for a person with predominantly XY chromosomes in their ovarian tissue to produce viable eggs, achieve pregnancy through natural fertilization with sperm, and give birth to a healthy child. However, this is an exceptional case and the underlying genetic mechanisms are not fully understood.
即係萬中無一嘅case

仲有:
The daughter (Patient 1) was 17 years old at the time of the study, suggesting she had survived infancy and childhood. The paper mentions that the daughter's intelligence was normal, noting she was "a top student in her class."
生咗個女出嚟,智力正常,17歲女

The daughter's primary health concern, as discussed in the paper, was her lack of pubertal development (absence of breast development and primary amenorrhea), which led to her seeking medical attention.
缺少青春期發育,缺少胸部發育,搞到老母帶佢睇醫生

The daughter was diagnosed with 46,XY complete gonadal dysgenesis, a condition that can have various health implications but is not necessarily life-threatening if properly managed.
疑似同老母有同一個xy chromesome嘅徵狀
其實個問題根源係分開男女比賽,乜都唔分,男女傷殘乜鳩都一齊比賽咪唔會有問題囉
有y嘅點生
所以係UPDATE左最新科學研究
排除所謂XY染色體證明係咪女人係認知上錯誤?
無事咪唔去驗dna, 唔驗dna鬼知係xy女
你呢啲所謂人道立場, 其實我本身唔反對
如果你係一個普通人咁就可以用出世嗰個性別去判斷係咪男定女, 就算你身份證係女, 你話自己係男都冇乜人理你....
而家個問題係一個懷疑先天有男性基因優勢嘅女選手去參加拳擊比賽, 呢樣嘢會對其他女選手直接構成生命危險..
即係一個有隱睾但係出世就冇j, 被判定為女性嘅人, 但青春期受到高睾酮嘅影響骨骼肌肉有別於一般女人, 再去參加專業嘅拳擊訓練後再去打普通嘅女人, 結果係點, 大家今次奧運會睇得到 ( 因為之前嘅拳擊比賽, 呢類人係會被DQ走, 但ioc今次用自己嘅例, 先被兩個疑似xy女子選手可以入到場)
都係嗰句, 你要贏畀你贏, 但唔好拉埋啲咩政治做辯護, 同埋打得輕手啲, 唔好打到啲真女選手爆曬缸
老母既XY/XX唔係compulsory去check既話, 你根本唔知實際情況有幾多
rare唔係naturally rare, 只係case rare

而家就係話俾你聽XY+XY係有可能生到正常既XX, 仲要係"a top student in her class."
可能性幾大係仲未知
即係用有無撚去決定男女
咁樣即係殘奧啦
科學不嬲成日變
就係因為之前唔夠研究,
研究越多例子越多自然會推翻舊有學說
好平常
咁如果根據染色體黎判斷性別
佢好似可以參加女子組賽事?
所以我個個post都叫人去驗
不過班友都驚而唔敢驗
女人因為無撚係殘?
定男人因為有撚係殘?

你仇男定仇女?
身份證、護照上印住女
班弱智: 人哋用DNA分男女, 自己就用有冇閪有冇撚分男女
你條人妖平時真係唔分性別, 咁woke
人地做左幾廿年人都係女人會知自己咩基因?
未有呢D野之前世人眼中呢D最多係tb男人婆
係古代會被迫學做淑女理得你唔適合
而家驗到就用黎做理由嗌唔公平
咁黑人公唔公平?兩米高打籃球公唔公平?
游水果個天生隻手特別長公唔公平?
根本只要睇所有科學既資料個個科學家都唔敢一刀切,係得連登仔讀完中學出來就以為自己好撚識野,自己定義有Y就係男人同有Y就有男人既體格
如果佢唔係贏左白人
而係贏左黑人黃種人
佢都唔會有咁大爭議
咁香港教育不嬲俾人笑填鴨式
班友咁樣係個結果嚟
其實係有天生女體基因男 某程度係天生殘疾
XY染色體冇J有子宮 甚至生到女既都有case
問題係佢地既發育異常真係可能影響競賽公平性
emm... 或者可能取消男女分組先係真正既平權
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞