科學研究證實,天生擁有陰道跟卵巢的「真女人」,依然可能擁有XY染色體。

534 回覆
123 Like 86 Dislike

國際奧委會在2019年以「財政、管治架構、倫理道德以及裁判問題」暫停國際拳總的資格,又在去年取消其認證,所以本屆奧運的拳擊比賽由國際奧委會管理。

IOC能夠全面禁止性別檢測?
IOC主導的「各國際單項運動總會(IFs)」,由各個單項運動的國際組織串連而成,並獲得IOC承認為該項目的指導單位。目前IFs的組成,包含世界羽球總會(BWF)與國際足球總會(FIFA)等組織。

國際拳擊總會(IBA)過去也曾獲得IOC認可,卻因為資金來源、人事管理、賽事公正等爭議,在去年遭到IOC除名。奧運與IBA分道揚鑣過後,IOC更無法控制IBA的性別檢測制度。

從2000年雪梨奧運開始,IOC不再主動審查選手性別。根據IOC在2021年頒布的性別指導方針,在符合相關標準的前提下,運動員應被允許參與最符合自身性別認同的賽事類別。

普渡大學的性別研究學者庫奇分析,「符合相關標準的前提」等字句,仍為性別檢測留下餘地。

庫奇表示,這份指導方針固然展現IOC重視包容性與公平性,卻沒有對強制要求國際體育組織貫徹。庫奇表示,IOC可以推出更有力的政策,接納跨性別與非二元性別者。

庫奇認為,性別檢測所引發的爭議,核心問題在於人們是否認為「一位在生物上、生理上、甚至荷爾蒙組成上異於其他女性的人」仍可以是一位女人。

「當體育賽事被二元劃分,一邊是女子競賽,一邊是男子競賽,你必須符合兩者其中一項,」庫奇說,「這對在二元性別以外的人來說,非常艱難。」

唐諾利則認為,人們可以提出更有創意且更周到的賽事分類。唐諾利舉例,既然拳擊賽可以用體重級別分類,其他賽事也可以參照生理條件或技術等級來分類。

「不過,」唐諾利說,「我不認為我們能在近期之內,放棄以性別分類賽事。」
見到篇野台狗寫都知有晒立場
唔使睇落去
咁右膠俄五毛又有曬立場,但係連登俄五毛又視不見囉
有J就男人 有閪就女人
點解會咁難分
台灣假新聞
如果天生有閪會月經有能力生仔都唔叫女人,都唔知咩叫女人
如果好似連登班loser咁講有y染色體就要參加殘奧,咁黃種人玩殘奧田徑,非華裔跳水直接開個殘奧就算
連登仔:我唔知,我唔識,我睇唔到!
我一睇就知佢係人妖!根本就係男人!
真,人地無J有閪,又唔認人係女人,女權正on9
林郁婷就係無J
連登右膠俄五毛spin夠未
老實講 作為男人who fuck care
因為正常人只會笑到仆街 覺得你班左鳩自作自受
由始至終都只係得班女拳反對 你屈人右做乜鳩?
你去同JK羅琳講囉on9
啲連登仔成日話個台妹係男人,有得俾你屌咪有係屌
咁你同佢講ma
你自己有辟好就唔好拉人落水
你想je⋯⋯唔好代表我
咁侵又出聲屌人
咁佢又係女拳啊
係 所以我覺得越亂越好 最好我話係女人 就係女人 咁就可以參加奧運
【同場加映】【俄五毛】國際拳擊總會召開記者會CEO Chris Roberts表示「中國是我最愛的國家,而台灣是中國的一部份」
人人都有立場,而篇野亦有客觀資料 XY都可以係天生女性,已經夠清晰啦,佢地又唔係變性人
一句講晒,有得屌你地屌唔屌
如果篇嘢成立,就要取消性別分組,但尾段又否定左
變性人 男剪J 變女 >男打女 唔公平
如果只係簡單身體檢查佢地明顯係女人,
但天生女性,基因有XY,有啲人見佢有XY就話佢係男人,但有XY唔一定100%係男性

99%XY係男性;99%XX係女性
總之XY就係男人 XX就係女人 話之你生殖器官曉飛啦
連登仔話係就係啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞