運動明明係窮撚翻身嘅玩意, 香港就掉撚翻轉

634 回覆
564 Like 160 Dislike
呢段嘢好似唔知喺邊見過嘅…?
矮玩乜都輸
派路出生布雷西亞,家境殷實,父親路易吉是當地一家名為Elg Steel的鋼鐵廠的老闆,派路家族在意大利著名的費列羅集團和美拉鋼鐵都有股份。Elg Steel鋼鐵廠在全球50多個國家都開展業務,2004年該公司盈利4100萬歐元,到2010年,盈利為6300萬歐元,2011年產值更超過27億歐元。此外,路易吉旗下還有葡萄酒產業,在一家意大利紅酒品牌Nitor中,他佔據着大量股份。[1] 出生於這樣的家庭,派路可謂是名副其實的富人。派路於2006年贏得世界盃後,就在老家布雷西亞省買下一個10公頃的葡萄園,名為Pratum Coller的葡萄酒公司,幾年後已達到年產40萬瓶酒的規模。在路易吉的協助下,派路翻修了酒莊裏一個中世紀遺存的農舍,準備在2年內開放農業生態旅遊。此外,派路也有自己的公司,名為「AP 10」,該公司的主業是幫助球員投資實業,公司資產1500萬歐元左右,在布雷西亞擁有多處物業,在馬爾密海灘、莫斯科和米蘭等地也有物業。出色的球技、俊朗的外表再加上顯赫的家世,派路才是「三高男」球員的典型代表。
滑冰那個 港版石原里美 馬曉晴
做了深圳KOL

https://www.youtube.com/watch?v=XWOGamTrcbA
呢個po充滿酸餿臭味
佢想拎幾時都得啦
牛下女車神?
格爾之前屌得佢無錯
人地講明入場劵
你明唔明個邏輯?
泰國🇹🇭
初代就係

運動係極度需要人都訓練,老豆老母識訓練,佢細細個就突出啦

純粹窮撚靠土法鍊鋼或靠舉國體制 跳水 體操囉
同意樓主

有錢佬係個女細細個時就搵個專業教練栽培 (何詩培4歲已經接受專業訓練)
但窮撚隨時到11,12歲先發現有天份半工讀咁訓練,根本冇得玩

咁嚴格上講 邊個國家屋企無錢
但又玩得起劍 又打得勁?
假設個個打劍都有啲錢
咁係唔係資源上 大家係唔係起點差唔多
我就無研究過
大陸啲運動員有國家養,可以專心訓練
香港啲資助俾啲乜乜體育會cap晒
基本上運動員要自費訓練/比賽
至少你要有錢去應付冇收入嘅日子
咁你冇家底點去追求夢想?生活都有困難

當你小康之家,有屋企養
但乜乜體育會嘅審查制度一樣不利窮人
就算你俾人優秀一樣連入場券都拎唔到
(泳會咪試過揀自己人去比賽)
有錢人,人際關係好,先有資格去奧運
張家朗好似都係小康咋喎
床上運動
咩叫正常要成功
講到其他地方唔係咁 香港明明係窮人玩晒 衰極都唔會洗瞓街乞食
On9
講得嗰幾個例子就當全部事實?
上屆對張家朗個對手garozzo,睇下人哋咩學歷咩背景先啦
運動就擺明係有錢人嘅玩意
Hello Hong Kong Happy Hong Kong
依家2019都過埋啦,香港做窮G就係,港豬含撚啦
連登仔係咁架啦 乜都中意賴 將自己嘅失敗推卸比父母、賴冇資源 唔抵得人地嘅成功
咪撚on9 近年比咗好多資源啦弱智仔 乜都中意賴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞