運動明明係窮撚翻身嘅玩意, 香港就掉撚翻轉

634 回覆
564 Like 160 Dislike
參加完咪變condom
有幾多個李寧
唔可以話你啱

反而係窮撚無嘢背負,你正正常常唔係賭唔係有病,要再起步唔會好難。

反而有錢人失敗咗啲人脈未必再work
窮撚好鐘意跟人講人脈,但好多窮撚唔知道人脈同你價值都係掛勾嘅。
運動某程度真係分富貴
馬術就肯定係有錢撚大晒
唔止香港,全世界都係,馬術選手十個十個都係有錢屋企
由設備到馬,都要錢,大把錢
佢啱啱draft 果時唔係好q 瘦係咩啊?要瘦到連支持動作先計?

其實你嘅point 係普通窮人定係窮到3日食一餐人先計?
基本上好多運動都係貴族運動嚟

只係近代好多運動透過大眾化去擴大參與,擴大知名度
先有種錯覺好似樓主嗰啲On9咁話運動係窮撚翻身玩意

球類一定係

馬都係,不過窮撚玩嘅係賭馬,中產就去騎馬,再有錢嗰啲係養馬.
最有錢嗰啲就去搞馬會

但馬會之上係政府,就係要確保啲窮人唔好走去賭外圍,盡量吸返啲錢入馬會,叫做入返社會分配系統而唔係去幫派
連登仔憎人富貴厭人貧係第一日嘅事?
條友都有病nba 都不知有幾多窮人

giannis 又窮,jimmy butler 又窮,pippen 又窮,kevin durant 又窮,窮嘅nba player 跟本噏唔駛

佢要窮到10 日食一餐個肚有寄生蟲先計cls
心理質素差先會被人影響
吉sir 咁有錢唔怕無運動玩啦
要記住有錢人唔會當你係窮人係真心朋友
窮人生仔真係正仆街
所以你覺得周琦同文班亞馬係窮到瘦?
發育時期
兩餸飯37蚊
自己沖清水去皮
點會食唔夠?
操fit 個身體去中學學界出名
有資源咪再食好d

學界無表現既,咪代表你身體基因既表現就係咁廢
食龍肉都無用,接受自己係普通人
英國以前貴族係睇網球欖球,足球係窮人先睇
嗯我中學嗰陣得25一日 冇零用錢
想有錢買下衫 想出街同同學玩就飯錢度慳
想知香港地食lunch 20蚊左右可以點樣食夠蛋白質?
如果要炸雞再平啲

唔係幫襯KFC而係小店。
係香港生活成本高造成嘅錯覺
好似某啲場地係免費,但必須入會同埋有教練陪同先可以玩,變相門檻卡住窮人
嗰啲一餐比粒蛋你 加兩塊肉
有10g protein都偷笑啦
但其實養球會都係有錢人玩意嚟

足球個模式就係吸引更多人關注形成市場
同你講giannis 你講周崎jm9
即係你又窮
但係又想買衫,又想出街玩,又想做運動
乜窮人有咁多選擇嘅咩?

Ok,咁$25落佳寶買包雞肉自己煮點睇?
白飯青菜屋企窮極都有啩?
就係同你講 運動員瘦同餓瘦係兩回事
唔好見人瘦就當你冇錢食飯
一個七呎嘅籃球員瘦極都差唔多100kg
分分鐘食多你兩倍嘢 on99

香港係你要做到成績先會俾資源
你做唔到成績你自生自滅
若果屋企唔係有番咁上下俾到資源你出去受訓搵最好既教練
邊到有可能做到好成績

試問係喱個體制下
窮撚翻身機會會係幾多
即係同你講
的確係有人會食唔夠嘢影響發育
我係窮但以我眼見我已經唔係最差
窮過我嘅大有人在
唔好以為人人都想食就食得夠
你嘅窮應該已經跌咗落1/5度
但又未到赤貧。

By the way 25蚊要睇你幾時做中學生
如果係2000年代其實會夠,但如果你話係2010甚至係2020期間,我會話M記都已經買唔起。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞