運動明明係窮撚翻身嘅玩意, 香港就掉撚翻轉

634 回覆
564 Like 160 Dislike
睇錯咗有錢無錢都無得玩
陶傑以前係光明頂話過英國貴族唔係打高爾夫球,佢地係打網球
到時噏呢啲野既人有冇去睇過依家啲中學生著緊咩牌子運動鞋

以前冇錢咪又係去駱駝漆開倉買
依家有迪卡儂,一大堆平靚正既選擇

屌你白鞋白飯魚呀嘛

成個Post都好有娛樂性
大部分討論都係脫離現實
踢波都講裝備 冇錢買boot 得對白鞋點踢草地
少林足球,吳孟達: 鞋都冇一對踢咩波
噏呢啲野既人有冇去睇過依家啲中學生著緊咩牌子運動鞋

以前冇錢咪又係去駱駝漆開倉買
依家有迪卡儂,一大堆平靚正既選擇

屌你白鞋白飯魚呀嘛

成個Post都好有娛樂性
大部分討論都係脫離現實

typo
用香港人納稅人既錢貢獻比富豪之家
唔係退左役喇咩?
CLS 即係話如果中國有資源足球可以做到世界第一一樣
最尾應該改做李察屌緊寶拉
應該係寶拉識左李察嫁完分佢身家就可以致富
唔分重量俾高佬打死左
你搞笑?運動員唔限規則渣槍上去打啦高有撚用?
你拎d要將矮撚group埋一齊既運動打飛機
香港寶拉家長:唔係100分?死垃圾仲想玩唔溫書,生舊叉燒好過生你呀!
你真係弱智仔黎,上面有人講美斯又唔計,賺左幾億既運動員又當輸一定係同你一樣咁on9先算贏啦
窮撚返生
你睇下中國窮撚拎到舉重金牌之後點
定你覺得香港唔係中國一部份先攪事玩分裂呀死仆街!
我只係話20年先出到一個,無話唔計
想分享下我係加拿大嘅支出同收入
https://lih.kg/3730935

咁真係冇得比既,人地返18hr per week就夠交租夠生活
香港返18hr per week租都唔夠比
有錢人個圈子只會不斷 reinforce,而窮人可能要捱兩代先會有轉變,個轉變唔係變有錢人,係轉做小康
中學學界可以有得表現,窮撚出身 好多都係老豆老母本身有根基 自己教到個仔女。
所以資源唔夠真係唔應該生下一代 無謂延續貧窮
有錢人(我當半億起跳計)家道中落其實唔係咁少。

呢啲無幾多可以Reinforce

你話要可以不斷Reinforce 嗰啲係傳統固有勢力,錢多到全世界都有,外人唔知點做嗰啲強勁家族就得。

單純股票價值高,但人丁單薄嗰啲,你睇恒大許家印,入到香港富豪圈可以住山頂又點,都一樣保佢唔住。
所以有啲有錢佬會買定保險,例如成立基金,萬一真係有咩事,都唔會輸到底褲都無。
好多人係靠槓桿急速上位做有錢人
呢啲其實嚟得急又會退得快,仔女長大緊時就會遇到家道中落。
先唔講入sport club,練driving range都要錢,外國比香港平啲囉,一樣係錢
脫貧最好係讀書,讀書未必致富,但真係可以脫貧

運動一係天份,一係資源,最少要有一樣,靠運動向上遊永遠都係畀小眾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞