運動明明係窮撚翻身嘅玩意, 香港就掉撚翻轉

634 回覆
564 Like 160 Dislike
咁就有錢?

Serge Ibaka, a newly crowned NBA Champion with the Toronto Raptors, journeys home to the Republic of Congo, with the NBA Championship trophy to inspire his community. He has an emotional homecoming in Brazzaville, where he grew up poor and sometimes homeless, having been left by himself after his mother’s death when he was 7 and his father’s imprisonment shortly thereafter.

你識google就多google幾篇啦 姐係原來依家又shift左去基因好就得 無錢都無問題
劍總有無呢啲事呢
我上面已經講撚完
資源多寡影響嘅係你嘅成材率 唔係一定唔得 但機率係人哋嘅千分之一
同埋就算窮 佢哋最起碼發育時期一定夠嘢食
邏輯係要有天份 無天份你有錢有努力都無用
仇富
全套裝備二千蚊有
Sorry咸sir
你有兩個謬誤
首先足球體操游水劍係唔同運動
你足球界搵兩個成功嘅窮撚
最多都只可以話足球係「窮撚翻身嘅玩意」
唔能夠話所有運動係「窮撚翻身嘅玩意」

另一個謬誤係
有窮撚踢波踢到翻身
唔代表所有窮撚踢波都翻身
一樣有窮撚踢一世波都係窮

同樣地有有錢人打劍出色
亦唔代表所有有錢人打劍都出色
一樣有好多有錢人打劍係廢的
有電競
同埋權貴想制造一個窮人努力就能成功,窮人失敗唔係因為階級固化既假像
真正練到劍既,都有番咁上下家底
六合彩本身就係設計到少少本就有得玩
叫做買個希望

其實就係同球星上位好似。
就係開嗰少少窿俾你見到,等人有希望,提高運動知名度。

所以你見外國如果有細路仔話想做球星,十居其九都係窮撚家庭嚟。

但事實上就係你要做頂級職業球星,唔會易得過你買六合彩買廿年搏中個二獎三獎。

大把項目本身唔係球類項目咁高知度,無呢支歌仔唱啲柒頭咪響度嘈。
大陸玩體操果班 全部細個都係窮撚
一大堆有錢人玩運動 連職業級都未到 (但買曬世界級gear)
然後公屋仔就日日比人笑
其實好多職業運動員都係中產背景出身

只係草根勵志故事呢啲係傳媒favourite,大家先會有刻板印象

呢個世界各行各業各種體制都會有窮人翻身嘅故事

只係講到底窮人做乜嘢個成本同風險都比有錢人高

之但係人地成功嘅原因絕對唔關佢窮事
香港精神
黃金寶、李麗珊、李慧詩嗰啲唔講?
唔好意思
以前中學邨校試後活動有玩過劍
大學PE course 有reg golf
點解要畀機會窮撚翻身?
本身住係香港就應該咁玩
其實公開試都係一樣
現代科舉制度
你都幾偏激
你要問下自己有冇笑過開心過再嚟串我
其實香港都算好

起碼大學唔算貴
個門檻算係低,近年更加低。
仲要你真係窮到咁上下係免學費,唔係獎學金咁樣同成績掛勾
呢樣真,窮人同有錢人嘅問大分別就係機會,有錢人即使失敗都總會有人脈有資源去重新起步,窮人一但失敗就往往意味會永不翻身
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞