運動明明係窮撚翻身嘅玩意, 香港就掉撚翻轉

634 回覆
564 Like 160 Dislike
正如我講我已經比好多第三世界既人好,我唔係要鬥慘
我係講緊有分別,唔好講到兩者無分別咁,
例如有啲人佢性情係好靜,你比個靜既環境佢係差好遠
有錢就係比你多啲選擇,容易選擇到合適自己既嘢
當然第三世界既人選擇就仲少
賽車係燒錢活動,一架車閒閒地過千萬
全世界都係有錢人玩意

邊個賽車手係窮L?
你條J短過佢

九唔搭八

我又想睇下你點訓練一個港孩快過一個自己練習的黑人
全世界任何地方任何職業無錢都係難做人
所以貧者愈貧, 富者越富
未代大富翁game 投錯胎注定無得翻身
我都睇唔明運動喺香港絕對係可以翻身
翻身嘅意思唔係打入奧運wow ,喺香港都未翻身成功一步登天想喺世界上翻身打入奧運?
外國仲難上位
因為外國政策係比你安心做個打工仔
大部分既政策對初創好慘,根本唔想比你開公司發大黎搞
No。英國、法國、德國、西班牙、意大利,大把窮撚靠踢波搵食
其實放學後嘅課室同圖書館都好靜
仲有大把窮撚踢得唔叻搵唔到食
劍術就係現代奧運最早有項目之一,就係來自歐洲貴族格劍
馬術係來自都係貴族玩意, 養馬要錢,買設備要錢
燒槍都係,枝槍都係要錢買
真正一開始係窮撚運動反而係足球,依家英超大球會大部份都係來自以前船廠,工廠工會同礦工組織,英國真正貴族運動係馬球,Polo恤都係咁來
不嬲都窮文富武

你係個窮鳩,撚有錢有心情去訓練

係都去讀書,去做part time幫補家計
也許你下一代可以更好條件去訓練

有錢人仔女經濟壓力低,咪有資源,無後顧之憂去訓練,閪左咪去外國讀書

當然係有個別例子係窮人都成功
你仲慘啦又無錢又柒
你又知我柒同冇錢

但係佢用咗咁多錢都係柒,係不爭嘅事實
你不如攞揸飛機揸火箭黎比啦
你調轉左,係以前香港叻嘅運動員都唔會代表香港
會代表中華民國
運動員搵唔到食, 起碼做份基層工生活得到
興趣可以繼續發展, 所以仲有踢業餘可以踢到國家隊
香港做窮人連興趣都無資格擁有, 能夠生存已經係奢侈
淨係稅務都已經唔友善
跟住請人僱傭條款複雜又苛刻
乜撚?
港英時期乜嚟?
英國咁撚多人搶野原來係搵到食,搶野為興趣?
外國足球係搵得多過香港,因為本身英國多球會

但其他運動員大部分都食緊屎你唔講?
一樣米養百樣人,我只係想講,有啲人既性情比較需要私人空間有自己間房
有同無係身心健康諗嘢轉數脾氣做嘢效率方面可以差好遠(親身經驗)
有錢就可以多啲選擇,
我就係想講呢樣嘢
無話窮就咩到做唔到(同埋窮都係相對),
亦無話窮你就玩完架啦
所以D人話外國好,只限打工,如果你想向上爬,基本上係無可能
我想知你點溫書,畢竟個個人方法都有啲唔同。

有人要靜,有人就要同人傾先學到嘢。
自修室好嘈?
我細過公屋樓下有小童群益會,免費冷氣,好似年費$20
任用,夜晚22:00 先關門

好難讀書?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞