運動明明係窮撚翻身嘅玩意, 香港就掉撚翻轉

634 回覆
564 Like 160 Dislike
做比喻又唔係叫你去賭,訓醒未
就係話你用比喻比得柒

窮撚一講到錢就諗起賭場,呢個就已經係諗錯嘢
跟住你話「世界就好似賭場」就錯上加錯。

例如一個成功係由好多錯誤累積,改善同準備而成。

但窮撚同賭徒就會錯誤理解成,每次賭都只有贏同輸兩個結果,一直輸多幾次就有贏等住你
所以先會好似你咁講「世界就好似賭場」
人地都冇講輸幾多次就會贏
其實你覆人之前有冇理解過人講乜
一講錢就諗賭場好似係你自己問題

世界好似賭場,唔係賭場好似世界,你就話叻人唔會去賭場

人地話世界就好似賭場,賭場入面有好多遊戲比你選擇,姐係話緊人人條路都唔同,唔洗下下都要揀做運動員先得,到呢度有冇明多左
呢啲白痴嘢鬼唔知咩

但成個賭場運作就係點揀玩乜Game,你都會仆街嘅。
所以話你比喻得差。
你個'蠢'唔係指IQ wo..
係指緊其他能力
但依種能力具體係咩能力?
好奇,摸索,理解,Trial and error

如果連摸索都無做我就會形容做蠢。
唔關IQ事。

如果IQ反映到一切,不如大學用IQ用取錄線啦。
當然如果唔用Trial and error, 而係用Insight (例如理解下件嘢有乜用連住啲乜嘢)去睇就更佳

不過起步我唔要求咁樣啫。
所以要理解遊戲規則,
先要對遊戲規則好奇, 然後摸索, 最後理解?
咁窮撚缺乏既係對遊戲規則既好奇
亦可以簡單講係拒絕社會化?
算啦,你第一句就答人真係叻就唔會係賭場浪費時間
真係知就奇
當中無順序嘅

無得簡單話社唔社會化。
錯 根據連登仔講法窮人一出世就應該要死
呢個世界靜係可以賺錢 乜撚野都唔洗做
有趣..
唔知你本身具體點諗
但好似啟發到我社會係某種engineering
所以去返根本, 係要對可獲得資源有好奇,摸索,理解,Trial and error?
就可以maximise可獲得資源既對大價值?
咪玩啦 nba 世界杯 奧運果d 係全國入面揀十零人
咁都叫窮撚翻身玩意

每年中6合彩頭獎都唔只十個八個人啦 考醫生律師全國都唔會得十個八個新生咁少啦
點為之踢得叻?踢英冠、西乙叫唔叫叻?
起步咋
邊個同你講有呢啲基本四點就可以做到maximise obtainable resources?
要Maximise要求更加高,但起步都起唔到講經咩。
外國踢次級聯賽都搵到食,香港踢港超都搵唔到食
外國踢次級聯賽都搵到食,香港踢港超都搵唔到食
不嬲含撚 但唔妳拎中囯 十個九個窮到仆街
如果係普通人玩下 其實羽毛球鞋都夠 啲。款仲靚
其實真 泳總已經係example 好彩方力申有出聲
有98%都行犯罪路線
你睇下Gervonta Davis ,井上尚彌 呢幾年賺左幾多錢先
都慢慢唔係
Curry KT Wiggins呢啲全部都係星二代
今年u17嗰班又有一堆
基本上只要星二代有興趣打+天賦中上已經易入NBA過啲街童好多
Wemby雙親都係運動員嚟
Taco Fall夠高大 無由細到大嗰種系統性訓練已經差幾條街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞