運動明明係窮撚翻身嘅玩意, 香港就掉撚翻轉

634 回覆
564 Like 160 Dislike
lbj都單親家庭窮撚到仆街 唔知佢係咪又勁privilege有勁多resource幾歲開始用好多錢train
可惜呢個世界無共橙主義
比人共橙就有份
講真 香港地你想食夠肉嘅話基層細路真係未必有條件你話食垃圾kfc都大把優質蛋白質 但窮人細路邊afford得起日日kfc
有無窮撚係可以由細得到機會培訓打馬球,練馬術玩盛裝舞步

摸下隻馬既機會都無乜
美國係特例 奶蛋肉好平
鮮奶平過水
呢啲算好平民
咪撚係到偷換概念講D extreme poverty 啦 乜撚野營養不良 on99 係咪唔營養不良就叫有錢佬就叫好多resource 咪撚係到舉極端例子啦
你講到咩籃球好撚講資源架要食好多肉要幾歲開始好多training架 但見到人窮到仆街到11歲都食唔起野就開始係到轉移視線
你無錢連馬都買唔起點同人打波
美國做乜9
游泳總會單野證明左, 要有家底先出到去比賽
咁我問你有幾多個字母哥?
搵個倖存者就當係常態
大部分nba球員咪又係出自籃球資源最豐富嘅美國
咁樣係因為籃球門檻低,一百幾十已經買到個波去練去試吓有冇天份

你無錢買馬買車
邊個知你有馬球,F1賽車天份
唔通歐洲唔係? lidl aldi買肉平撚過香港啦 同埋人地有social welfare 咁姐係其實歐美香港全部人都係勁resourceful勁privileged (which is kinda true)
咁係籃球門檻無咁高
運動員一日要食既野係普通人兩到三倍
所以歐洲咪人口咁少都屌打亞洲囉
不過係歐洲嘅籃球資源/風氣都冇美國咁勁姐 人哋踢波多啲
伊巴卡係剛果咪又係窮到仆街 之後你就問“咁有幾多個伊巴卡?”啦係咪呀 nba入面有邊個人唔係倖存者有邊個人唔係top 0.0001%? 你都無野搵野黎講 比咁多窮人例子你又話係outlier 你講晒啦 一個人係歐洲做窮人又唔計 係outlier 係美國做窮人又唔計 成個美國都係privileged係outlier
但佢真係好q瘦喎
食得飽會咁?
我認同呢D貴族運動唔係窮人玩得起
我單純覆緊條友講到籃球係要細細個就用好多resouce 話咩窮人肉都食唔起打唔到籃球係好撚on9
伊巴卡出生於剛果共和國首都布拉柴維爾,伊巴卡有兄弟姐妹18人,他在家中排行第16。他的父母都是職業籃球運動員。他的父親效力於剛果共和國國家隊,而他的母親則為剛果民主共和國效力。

嗰啲係冇得揀先會揀運動
正如點解個個DSE狀元都揀做醫生,唔去做生意
因為醫生個個月穩定賺10幾20萬,做生意可能月入百萬但係都可以窮過打工
運動員成功嘅機會運極低,如果打工可以個個月穩定有幾萬收入冇人會做運動員然後就變咗有錢人嘅興趣
我都想知香港單車隊係點訓練
以我所知既香港泳隊為例
係返學前放學後兩段時間
要係灣仔/火炭練水
你無私家車接送點搞得掂
我唔會話你冇頂尖資源就一定打唔起 不過成材率差咗幾百倍幾千倍咁囉同埋其實nba都一大堆星二代 你計返個比例就知有籃球背景有資源同普通人差幾遠
佢係放喺nba唔夠大隻 唔係好Q瘦
佢nba會比人draft到就已經唔會太過瘦 如果佢真係過瘦嘅話佢連支撐技術動作嘅肌力都冇又點會比人選到
你如果有仔女 見到你講埋咁嘅野
真係唔方唔快樂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞