運動明明係窮撚翻身嘅玩意, 香港就掉撚翻轉

634 回覆
564 Like 160 Dislike
我諗你可以查吓日本呢十幾廿年籃球培育政策係點 你睇完就會知人哋成功唔係偶然 香港冇資源亦唔係隨便亂講 係有事實根據
跟住仲有個柒頭會員話2019之後越攞越多牌,點會係人材流失

流失係十年之後攞牌嗰啲種子啫,邊有咁快浮現
所以新加坡作為一個比香港更加講求效率嘅商業城市
投入少完全唔意外

跟住總有啲傻閪響度 坡狗 台狗 日狗 韓狗.........
人地真係有晒詳細計劃
同其他地方改個聯賽名就當改左無得比
我自問唔係咩尼采嘅超人 可以逆轉命運
我喺呢個原生家庭度大
冇生心理病都值得慶幸
我都知有好多人屋企仲慘過我

講咁多都係想講原生家庭影響好大
唔好講到冇分別咁
又咁睇,呢2屆都有金牌,政府同家長都會癲左咁俾資源,未來未必會太差。
窮人會識揀最有機會賺錢嘅項目,務求改變命運,呢啲賺錢項目通常都係商業營運,頂級運動員可以賺到天價合約或奬金,例如田徑短跑、足球,籃球、美式足球等,所以呢啲項目通常有好多人黑人頂級球員。如果某類項目少黑人參與,就好可能係嗰樣運動靠職業賽賺錢唔多(唔計政府資助,因為非洲國家普遍冇錢、歐美國家最多係俾學校奬學金)
嗰種感覺係真係要試過先知
點解自己盡全力都見唔到人哋尾燈
果一下真係唔會諗,肯定係條仆街仔有資源過先勁過我
反而係驚嘆,人外有人,條撚樣係咪打撚咗針?
最緊要係人哋尊重科學規律
唔係乜都政治行頭
不過冇計啦
香港回歸嗰刻就注定咗冇運行
江旻憓回流家庭
何詩蓓就係Expat同本地聯婚家庭

呢啲好條件只會越來越少。
我琴睇單車比賽,啲選手落住雨都全段Average 48km/h,都痴撚線
淨係將個人操到可以持續輸出600W甚至更高都好撚恐怖
咁而家究竟係傾緊窮撚玩唔玩得起劍定係傾緊玩運動?
量力而為係基本,錢係佢地嘅本錢,所以佢地多選擇
有人唔比窮撚跑步打波?
定係全港窮撚要一人一個頂級教練教哂你所有運動比你慢慢揀樣中意玩嘅先叫公平?
講到有錢就大哂嘅話,香港咁多有錢人,咁多年得三個金仲要有個係窮人出身嘅李麗珊?
雖然樓主明顯係妒忌撚,但係不得不說,香港的確係扼殺咗好多有天份嘅人,分分鐘佢哋先係精英,但係無奈知道根本冇可能唔返工走去訓練
李麗珊 仲要住長洲咁偏遠。
但佢就將住島近海呢個優勢拎嚟練先有得贏。

但窮撚可能會怨,我屋企都無錢住近海邊住獨立屋.......
adidas 停產左劍擊鞋
江習慣左用adidas 既劍擊鞋
停產前一次過買幾十對
鞋擺得耐,啲膠會化㗎喎

不過係職業先會咁買法。
如果初學者練根本唔會一早就果斷買幾十對鞋。
大把炒家大量入貨喎
就算除晒所有裝備
呢啲人嘅基本體能、意志力 都高過你幾倍啦
有裝備個人冇實力,咪變咗做裝備撚
almighty dragon
咪就係 班公屋連登仔靠係網上打飛機就可以得到快樂
班有錢仔唔係要打理家族生意就係忙住環遊世界屌西 佢地先唔會明白係網上暢所欲言個感覺
諗起 PULP 首 Common People
https://www.youtube.com/watch?v=yuTMWgOduFM
無觀眾既冷門運動一向都有錢人自資訓練架喎
有嘅話就係均貧
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞