女團XiX再少1人

625 回覆
7 Like 95 Dislike
你係咪唔知依家大陸興d乜,所以駁唔到?
韓流數埋都有廿年,由音樂到食物,我都唔欣賞。韓國好紅嘅oppa我唔覺得靚。韓國女星就幾靚嘅我覺得。
我識有d婆婆都係煲韓劇,佢哋韓國新聞叻過我。唔好話婆婆唔擁抱韓流。
kpop曾經好流行,聽得耐其實都係一個模。我一d都唔鍾意,同香港白開水k歌一樣咁悶。
你有樣嘢我認同,如果香港藝人盲學kpop係悶上加悶。
我再問多次,閣下有何方法振興廣東歌?你講嘅人唔得,咪搵第二d囉?鬧果班唔得嘅人會鬧到佢得咩?無用架喎!
我都認為係事實。
尤其是2010年開始,班老嘢上晒大陸搵食,香港樂壇人才凋零。就發生唱片公司合併潮同倒閉潮。
加埋cctvb同唱片公司反檯,問題加劇。呢個凋零係持續10十年。
藍海出現係電視沒落,youtube開始流行,有獨立歌手靠youtube居然紅咗,最成功嘅係林家謙。先至開始打破無唱片公司紅唔起嘅宿命。
係無興趣駁你。
我唔鍾意聽kpop。甚至唔鍾意所有韓國嘢。
駁唔到又講埋啲冇用既廢話
原來佢咁叫癡?咁2019鏡唔撚係癡周慧敏演唱會?
宜家鏡咪又係依賴啲前輩幫佢地
我咪就係講緊鏡狗果類山寨K-pop偶像係大陸唔會有市場所以幫緊廣東歌市場愈做愈縮,明唔撚明?

鏡狗就算係香港都係小眾喜好,唔得主流年青人支持
咁撚樣既頂流點帶動本地同海外人士聽廣東歌?
講左咁耐,你係咪同上面果條弱智Viu PR一樣,差到連中文都唔識睇,連人地想講乜都仲未知?

你唔識欣賞係一回事
但事實就係K-pop係大陸都好撚受歡迎
而香港既新一代廣東歌除左廣東省仲有一定人數支持外,基本已冇哂市場
鏡狗之所以打唔入呢個以往香港歌手固有最大既海外市場既其中一個原因就係因為同現時大勢既K-pop撞哂風格又冇料

又講廢話,我上面咪叫鏡狗直接收皮唔好再獻世,已經幫緊香港樂壇啦
係咪太老唔識字?
你咪唔好鍾意囉
但依家香港垃圾頂流就係抄緊韓風嘛
我屌佢地垃圾,你又咁多野講做乜柒?
圈入面大把前輩提攜佢地,幫佢地上位啦
係佢地太垃圾,出左香港就冇市場啫
你可以無視佢哋,當佢哋透明架嘛!你覺得佢哋差,咪唔好理佢哋囉!
大陸人鍾意kpop都成廿年,大陸好多組合一樣抄緊kpop,窿九都抄啦,但我無興趣聽,覺得好悶好行貨。我一樣學識當kpop透明,點解你學唔識?
其實,你講一大堆嘢不斷重覆你嘅論點,但我對你嘅論點一d都唔感興趣。我粒粒字都識呀~但你內容真係好悶呀嘛~都無新意!
快d話畀我聽,你有咩良方拯救廣東歌?有咩可以做去發掘d唔同嘅音樂風格!令廣東歌有生機?
都係果句
人地想講乜,你都冇權理同阻住
一係你就反駁返人地屌佢地垃圾既地方
一係就收皮過主啦

另外我點解唔可以當鏡狗透明就係佢地影衰緊香港人,明唔撚明?

你有咩良方拯救廣東歌?
MC已經做緊野,係畀你啲傻鳩又冇見識既廢老Viu狗睇唔起啫
又係2個 account同時上水
222077 94516
弱智仔
姓張做咗d乜嘢?乜食人妻可以拯救香港樂壇?
佢d歌都真係好行貨,同果d偽kpop一樣咁悶!咁悶嘅嘢可以拯救香港樂壇?唔覺得佢唱新曲風可以製造藍海,殺出一條新血路喎!整d令人精神一振嘅新方向黎睇下呀喂?
232077 94516
人地上大陸開萬人show,唱既係廣東歌
而佢自己本人既歌都好多唔同風格

食唔食人妻同佢幫手輸出廣東歌有咩關係?

講悶,鏡狗歌仲悶啦
仲走去串K-pop悶,知唔知醜架?
聽少啲垃圾鏡狗歌啦,傻閪阿嬸
好多歌手都已經習慣左唔靠tvb / 電視都生存到
無話佢救到,起碼唔係自己地頭圍威喂咁囉,同埋佢食人妻關人撚事咩,肥姜依啲屌fans 先最撚仆街
只不過我真唔覺得果位張生d歌可以拯救廣東歌,拯救香港樂壇嗟。
佢d歌藝同歌路同2010年果d歌手差不多,果陣無mirror collar error, 張敬軒鄭欣宜泳兒都唱得幾好,但一樣無乜水花,d歌大陸亦都唔紅。有呢個張生咪又差不多?
不見得佢有咩本事喎!
有咩藍海開拓下?如果無突破性嘅出路廣東歌就由得佢死算啦~
是今天,電視本身都沒下。
youtube抬頭後,就成就了呢個藍海。
林家謙第一個成功,之後係梁博士,之後係程浚彥,再有魏浚笙,依家有陳凱詠。
中囯稱為塑料粵語歌

塑料粵語歌 危害唔到 翡翠台
【樂壇革命】 危害到 翡翠台 / triggers愛翡情結
但其實 塑料粵語歌 本質就充滿 大台情結。
因為個suno ai gen出來嘅歌,個旋律好多都係sample 80 90 年代嘅 大台電視劇主題曲。加加減減改下。一聽就覺好多呢d影子。所以點解咁洗腦。
唯一唔同嘅係,歌手成口鄉音,同無個字啱音。
幾時有話過佢救世主?只係話佢好過鏡炸喎
唔係你呀,係向玉環呀~佢講到張生救世主咁款嘛,唔關你事呀?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞