女團XiX再少1人

625 回覆
7 Like 95 Dislike
LT係扮日團得黎仲會搵返本土製作人負責作曲編曲
所以啲歌比起時下其他香港女團貼近返香港人口味
而呢個就係佢地就算比起頂流女團宣傳資源少咁多,但成績都做得非常接近既主因

單係歌曲呢點,論本土特色LT已經超過哂其他女團
拗都冇得拗
市面上啲女團接近隊隊都係走緊韓風,仲要搵韓國/K-pop單位負責埋幕後,企劃
如果香港人聽下香港女團都要咁重韓味,點解唔直接聽韓團?
人地大把正歌聽,駛聽你唱埋啲唔知唱乜春既濕鳩HK-pop?

搵外國製作人寫歌唔係問題
但出既曲同廣東話詞唔夾,造出黎既歌唔受大眾歡迎,香港以外又零市場
一齊將廣東歌市場愈做愈窄先係最大問題

鏡狗已經係一個好好既反面例子,咁撚多資源宣傳都可以冇國民度,又零海外市場
最重要係作為香港頂流,係華人地區都係受恥笑估大多數
垃圾成咁仲可以點向外宣傳廣東歌?
已經下定決心呃班港嬸港婆棺材本,呃到冇得呃為止?

講返女團
唔計狗領因為本身就係Viu旗下,食住社運疫情時期同有大量資源受捧之下有一定死忠人氣外
其他仿韓女團冇一隊做得起
你要吸引人聽歌,唔係淨係形象上扮得似韓團就夠
作品先係最重要既地方
你啲歌垃圾,個裝扮有幾似韓妹都冇撚用啦

紅既K-pop女團出既歌一定會受大眾歡迎,唔會得死忠圍爐loop
相反依家堆香港女團,包括頂流狗領在內既女團全部都係圍威喂,做出黎既歌,唔特別留意香港樂壇係完全冇人會識

你話香港幕後唔識作快歌,跳唱歌
咁LT果啲又係咩?
香港唔係冇人識跳唱快歌,而係冇人識作果堆唱片公司高層心中想要既韓式跳唱快歌啫
即係依家個個見人地韓流勁,冇合適條件之下都要格硬走韓風
自己廣東歌上啲港式野搞到要捨棄埋走去迎合

當我見到鏡狗咁多宣傳之下都可以紅不過羅湖咁撚垃圾
我係完全睇唔出依家既香港樂壇一味模仿韓仔韓妹,對香港樂壇,廣東歌普及大眾化,推廣有咩作用

成班垃圾根撚本係度呃飯食
相比之下,LT就算實力屎,起碼都叫做緊唔同既野,嘗試保留多啲本土特色先
依家根本同10年代初期既香港樂壇冇乜分別
你講緊邊個既K歌行貨?
都唔講實力,個皇牌減肥最撚簡單都做唔到
平時講野都唔撚清啦
諗起之前有條傻鳩駁我話陳冠希講野好清?
屌那媽柒到佢,佢一定無睇過希哥淫照出黎回應條片
人地係廣東話唔叻,英文母語,又或者隻肥姜係普通話母語囉
希哥拍到荷里活大片
薑唄拍大陸三線片都未必夠水平
隻肥姜嘅英文點拍呀
最近容大媽果隻9秒9
食人妻張生果d,行到爆又無heart
講返XiX啦
想知Vici多啲衰嘢
有冇人爆料
MC試過大把曲風啦
仲有多曲風唔一定係好,都要消化到風格,造出黎好聽吸引到大眾loop先得
眼見依家廣東歌搞到愈黎愈少人聽,搞到咁撚小眾
同早十年有咩分別?
其實仲衰啲,因為一首入屋既廣東歌都出唔到

老實講句,依家成個香港冇人企到出黎帶領樂壇
特別係果班垃圾偶像,曝光度高到行出街就見到但都可以衰到連香港年青人偶像都做唔到
個撚個又走返去聽K-pop

你想支持呢啲倒米呃飯食垃圾就繼續
依家既香港樂壇係外人眼中只係一個笑話,冇人想理
如果香港樂壇番到2010年代,無咩鏡狗啦~
但果陣d歌行貨到唔想聽,我都係聽聖詩算。
你講嘅所謂入屋歌,sor9ly ,正正係我所鄙視嘅行貨。再出呢d,由得廣東歌死咗算啦~
個條打手 PR 仲係推崇 twins個類“士多啤梨啤梨蘋果橙” 咁既閪歌,垃圾歌,覺得呢類on9 K歌先係香港樂壇既出路
支持葉佩雯爆料
橫掂都走左
要繼續消費先岩
成隊都太樣衰,冇人想知
依家既香港樂壇已經死緊啦
幾個致命傷:
1) 過萬fans既頂流偶像造既音樂冇人理
2) 以上偶像出左香港,尤其係華人圈畀人恥笑鄙視
3) 成個廣東歌圈子既新歌完全流行唔到

依家廣東歌一日比一日小眾,被邊緣化,最少二三十年內都唔會再係本土年青人必要既娛樂

廣東歌要有正常健康既發展
造既音樂首先一定要流行大眾
唔係只得一小部分人圍爐自high,孤芳自賞
當頂流偶像既音樂完全冇人理
其他更冇人氣,知名度既歌手更加冇條件可以帶動到廣東歌,更冇資源空間做其他另類音樂搵錢

你再望下依家香港頂流偶像全力模仿緊既K-pop在全世界hit成點
人地造偶像都先搞出一堆大眾流行既歌,之後再會有大大小小唔同公司陸續推偶像歌手出黎一齊造大塊餅
依家香港樂壇連啲基本野都未做到,走人學搞韓式跳唱咪出哂事囉

簡單講就係香港班偶像完全carry唔到K-pop風格既音樂,冇特色又唔受眾
成個樂壇連自己人都睇唔起,根本冇任何前途可言
2010年代,張敬軒絕對係當時頂流偶像,仲有陳伯都係。其實當其時d歌手唱歌無問題都有水準,唔係今日班偶像派。
佢果陣年尾叱吒果隻至尊歌,好k架,出咗黎之後,大把人話成年都無聽過。
照你咁樣嘅trend行,就好似2010年代咁樣嘅走向,仲做d無性格嘅k歌,我應該唔會聽廣東歌,我聽番聖詩算,由得廣東歌去死啦~
唔可惜。
嘩!屌!
你一個唔聽唔係問題
最大問題係依家唔造K歌都一樣大把人唔聽
依家既廣東歌既冇性格,冇實力兼冇市場
唔講咁多,一張圖已經解釋哂

who?
咁鏡呢?
你要廣東歌,有性格,有實力,有市場,絕對唔係你提議果種走向。2010年代已經証明咗你嘅走向係錯。
2021到2023係有抬過頭,但就係你唔buy嘅果類人。但佢回落唔代表要走番2010年代嘅失敗路。否則佢會滑落得更加快。
要佢哋學韓仔唔okay的話,係要去搵個藍海嘅。
藍海係乜我未知,我只知道依家大劣人流行suno ai果d滿口鄉音嘅唔知邊間教會嘅教會歌,大陸稱為塑料粵語歌,好洗腦架,洗腦過當年金坷垃。你唔係要香港廣東歌歌學佢哋咁樣係大陸流行掛?

https://youtu.be/lnWzPKhYFhU?si=Gtfmr4vw_WwmP23w

絕對難頂過你口中嘅鏡狗。
https://youtu.be/ex-xF33Xbqs?si=UdGkjvAErGUpG3_W

https://youtu.be/ex-xF33Xbqs?si=UdGkjvAErGUpG3_W

加多首,大陸依家流行呢d廣東歌,你係咪要香港d廣東歌變成咁樣?
依家香港好多 xxg人,應該好快就有人可以唱成咁樣出道架啦~
要廣東歌市場再次興盛,可能靠佢呀?你係咪想咁?
質同量都好過twins
鏡邊方面好過twins ?
閱讀理解U
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞