女團XiX再少1人

625 回覆
7 Like 95 Dislike
Twins年代冇人聽廣東歌,大陸又唔紅都講得出既低質Viu PR就出少句聲啦
仲未畀人笑夠咩

駁都駁唔到仲話人fake news
你成日駁廢話俾我做乜
我係問緊你點解鏡狗紅不過羅湖呀垃圾

家陣低質到連簡單中文都唔識睇?
笑鳩佢仲點會叫條大陸仔做姜B
姜B已經係好正面既叫法啦
連佢幾年前落左order唔可以再用都知仲要專登講出黎,呢一下咪更加證明你係Viu PR囉

露底咪露底囉
最慘係想駁咀又駁唔到
大陸都推過
佢上面話咩鏡狗19年中紅到周慧敏都要請佢地上自己既廣州演唱會做嘉賓

唔通周慧敏都要黐果陣連香港都冇人識既鏡狗?
再講多少少
連日韓都推過

推過咁多地方都仲係紅不過羅湖
唔好再垃圾啲
我實信CNN主動請佢地架
你嘅重點從來唔係我嘅重點。
我嘅重點係如何挽救香港樂壇?

你講到mirror error collar 全部好唔掂,都幫唔到手,咪唔好理佢哋囉!仲徙氣鬧都無用架嘛?你鬧佢哋10000次,佢哋會唱到你要求嘅水平咩下?做咩唔慳番啖氣暖下肚,要搵其他人去振興廣東歌呀?
我當佢哋死晒啦好未?廣東歌就真係有得救咩下?

請問係咪要搵個xxg人錄d塑料粵語歌,先紅得上羅湖呢?
當呢d塑料粵語歌紅得上羅湖,咁嘅質素香港人係咪係咪可以接受呢?

你講一大堆都唔係我嘅重點,我點解要回應你呢?都同我關注嘅事無關係嘅?
佢幾時有話過錄d塑料粵語歌?
你講到聲嘶力竭都好,我對你講嘅內容無興趣。更加無興趣知道點解mirror 紅不過羅湖喎。你對佢哋無興趣咪直接放棄囉~你鬧10000次佢哋會達到你要求咩?唔會架喎!
點解唔研究下搵咩人唱,唱咩先得?仲理果班人做乜?呢個先係我重點。
我係問佢,仲有咩嘢音樂可以搞到紅上大陸唧?我知道塑料粵語歌依家大陸好紅嘞,問下佢呢做呢d work唔work?
既然依家果d唔掂,仲講黎做乜?
作為觀眾見到閪咪屌囉
但鬧完可以拯救廣東歌,拯救香港樂壇咩?你鬧10000次呢班人都唔會合乎佢要求嘅水平架喎,點解唔直接放棄,搵過d新嘢?
點解你會將拯救香港樂壇嘅使命放喺一個觀眾到
觀眾有錢收?唔可以屌?
我見到肥姜就好撚嬲,連最簡單嘅減肥都做唔撚到,唔屌得架?
無用嘅事,做來為乜?
鬧完佢,佢會達到你要求咩?唔會嘅,點解唔去搵另一個你滿意架?點解唔去搵d音樂你滿意架?做乜你仲要理d唔符合你要求嘅人?
鍾意罵咪罵 ,唔撚得架?佢宜家係唔係仲做緊,見到唔可以屌架,我係要屌又唔撚得架
我個重點咪就係鏡狗之流既垃圾偶像將香港樂壇愈做愈沉愈霉愈小眾
一堆垃圾歌畀班唔係聽歌既傻閪老閪fans刷到上哂榜但又完全唔紅唔受歡迎
有呢啲垃圾存在仲代表埋香港樂壇直頭係破壞緊廣東歌聲譽
而我一開始已經講緊香港搞韓系跳唱偶像註定只會失敗

一來韓流近十年八年愈做愈強勢,香港人根本冇必要支持香港啲九流山寨貨,最近一年Spotify廣東歌收聽數據大跌,而且流埋過去K-pop已經證明左呢一點
二來香港論人材,文化,社會生態,營商環境,以致經過社運後民眾連對一個明星藝人基本既質素要求都冇,多方面都完全唔適合搞韓系跳唱偶像

好簡單,淨係打唔打大陸市場,你都咁多野要講
當廣東歌係香港市場唔受落,又冇大陸咁大人口既市場做補幫
香港經濟依家又差埋
仲搵啲咩去貼錢俾你造流行音樂?
依家香港樂壇已經縮到大碟都做唔到,成個市場已經要低成本運作去造音樂,再靠接廣告賺錢去繼續推廣東歌

上面講得咁白,你仲黎問我點挽救香港樂壇
直接簡單一句,鏡狗之流既垃圾偶像冇質素又唔受眾又趕客
直接收皮已經幫緊香港樂壇啦

你講緊果班垃圾偶像唔止幫唔到手,直頭係趕緊客
你知唔知大陸人日日都笑緊香港頂流?
你又知唔知出左香港,度度其他有華人既地方都笑緊香港頂流?
你又知唔知依家多左唔少後生仔女做街訪唔怕直接笑柒鏡狗?

呢啲垃圾配做香港頂流,推撚到廣東歌?
幫手倒緊米咋
麻煩再望埋我上面提到K-pop頂流造音樂又造成點先?

人地唱K-pop,你香港鏡狗又唱山寨K-pop
點解兩者係國/市內市場有咁大差別?

點解你又唔望下MC點解又有能力上到大陸開萬人演唱會?
人地有冇搵XXG人錄歌?
家陣以MC黎串鏡狗垃圾,低質到大陸人都唔想睇,又唔敢上大陸搵食咋
冇人同你提咩XXG人就好心收下皮先啦

另外一開始又係你駁我話咩我愛國先
笑鳩鏡狗紅不過羅湖就叫愛國
駛唔駛咁玻璃心?
你對鏡狗紅不過羅湖冇興趣就唔會覆我話咩我愛國啦

我由頭到尾都係笑緊鏡狗之流實際係趕客倒米冇撚用
MC係推廣廣東歌仲有用過佢地班垃圾
之後再搬埋K-pop做例子,作為韓系跳唱偶像,造流行音樂都會先面向大眾
鏡狗之流既垃圾偶像做都做唔到,仲要趕走埋人去聽K-pop
再以香港頂流身份影衰緊香港歌手,廣東歌
早十年八年既香港樂壇霉成點都唔會畀出面既人笑成咁

我一個post已經試到咩人撐埋啲垃圾鏡狗繼續呃飯食
唔駛再死撐啦
既然依家果d唔掂,仲講黎做乜?

咁咪叫佢地收皮囉
人地K-pop唔係咩塑料粵語歌係大陸都好紅,你又知唔知
既然韓國跳唱偶像做到,點解鏡狗又紅不過羅湖?
Get唔get到個分別係邊?
你理撚得人地鬧唔鬧?
作為公眾人物又係面向觀眾既演藝人士都唔鬧得?

你冇料駁就收皮先啦
聽佢語氣都似啲支持鏡狗/Viu歌手既廢老黃絲

我拎埋K-pop出黎做例子,但佢唔知係啲乜
所以駁唔到,仲不斷提大陸hit啲塑料粵語歌點點點
又係到篡改歷史講到廿年前好多人聽廣東歌,而家好小人聽咁 事實係廿年前既廣東歌已經好小眾,柒到係香港都冇咩人聽,個個都去哂聽台灣歌,好多歌手同幕後搵唔到食要退出,轉行,好多唱片公司執笠,係近幾年先好小小
事實上比起8,90年代係小左好多人聽
https://www.orientalsunday.hk/%E6%9C%80%E6%96%B0%E5%A8%9B%E8%81%9E/%E5%A7%9C%E6%BF%A4-%E4%BB%8A%E6%97%A5rip-%E5%8A%A0%E8%94%A5-plt-435720/ 幾年前已經講明左,所以之後既傳媒娛記大部分都冇再用呢個稱呼, 叫佢姜B就好似叫阿嬌做黑鮑咁
收錢做野既姐,唔洗咁認真
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞