女團XiX再少1人

625 回覆
7 Like 95 Dislike
鏡唱歌無走音?肥姜身型都唔keep,跳舞又唔齊,唱英文又聽唔撚明,咁叫好過twins ?
我幾時有話過廣東歌要邊種走向?
你走去信上面果條弱智兼低質到爆既Viu PR講咩我支持K歌係香港樂壇出路?

首先搞清楚我上面講緊乜先啦
我係講緊造流行音樂既大前提係要先令到大眾支持
只得小眾支持既音樂係唔會令到香港樂壇有啲咩正常,健康,有競爭力既發展
而事實擺在眼前就係依家果堆音樂係唔受大眾歡迎,只得一小撮人圍爐孤方自賞
就算最紅果堆歌都稱唔上係一首hit歌
廣東歌依家已經冇哂令香港大部分人日常都會聽既習慣
就係因為冇好歌,好歌手,又冇特色,冇創造力
樂壇頂流,搶佔最多人氣曝光果班偶像又垃圾,淨係得流量冇任何質素

你話依家冇K歌情歌又唔係,洪嘉豪果啲已經唱緊比較傳統既廣東歌
但依家香港樂壇就有另一個大問題同時產生緊負作用去抵消-就係太多出咩歌都冇人理既垃圾偶像組合
點解我上面會話依家同2010年代差唔多
就係依家同果陣一樣,都係緊貼韓流搞出一堆冇咩人會支持既山寨K-pop組合
呢類組合係香港唔會有幾大市場
更重要既係依家韓流比起十年前更強勢
而網上社交網絡比十年前又更發達
無論講本地定海外根本冇令幾多人支持呢類山寨K-pop組合既意慾
都仲未計香港本身都有一堆人對K-pop反感,冇興趣

Viu兩大頂流男女團鏡狗,狗領叫有些少死忠支持全因電視台出身兼食住社運疫情時期上位
而狗領作為女團出道咁耐都仲未紅到四圍都識
再講人氣,曝光度,宣傳度最高既鏡狗
直頭係完全做唔到野,幫手推廣廣東歌出去
佢地既年青人受眾數量係完全唔達標,不合常理
作為依家香港樂壇既最大代表,門面,當紅炸子雞
佢地吸唔到客之餘,仲幫手趕緊客,因為外人直觀上就係覺得依家既廣東歌只係模仿緊K-pop,冇關注既必要
而本地人又因為多種原因對佢地反感
所以依家既廣東歌對內對外都唔討好,市場非常窄

拎K-pop出黎比較就睇到個分別
K-pop係香港開始有大幅關注正正就係Big Bang大紅時期
Big Bang可能係有史以黎最多hit歌既韓團
係韓國係最有國民度既男團
就算唔講佢地
BTS國民度都係頂級水平,有一首金曲仲破埋Big Bang既紀錄

呢啲流行偶像係受大眾支持,喜愛,引以自豪既國民級偶像
然後你再去望下依家既香港頂流似啲乜野?
後生仔女fans都唔多隻

再講2021-2022抬過頭只係食住社運疫情時期紅利
抗爭熱情一冷卻,再加上通關解放香港人
廣東歌個勢咪開始回落鏡狗未爆紅之前既水平
而張圖另一個含意就係
依家既廣東歌逼走更多人去聽K-pop
點解?
咪就係因為太多山寨K-pop組合出冇人會欣賞既垃圾歌
要聽呢啲又落後又難聽既低質K-pop曲
點解唔直接聽返韓文歌?

呢度正正呼應返我上面所提既趕客論

你唔駛解釋咁多香港應該要學啲咩
我而家就係直接解釋俾你知鏡狗之流既垃圾偶像幫手將廣東歌市場愈打愈小眾
作為香港頂流又有咁多海外宣傳
連最基本既大陸市場都打唔入
證明繼續支持鏡狗呢啲垃圾都係死路一條
話知佢地唱既歌有幾多風格
流行唔起咪證明低質,垃圾,小眾囉

咁簡單既道理都唔明
係要人搬埋K-pop出黎做例子
其餘既 AL Ian AK Jer都又唱得又跳得下啦,姜B咪好似黑鮑嬌咁,時肥時廋,間中又好似靈魂出X咁
條傻鳩又唔敢覆你

紅不過羅湖既垃圾就收下皮先
同Twins冇任何比較既價值
咁點解又紅不過羅湖?
時你老母,黑鮑嬌40先肥一陣
肥姜係25未到就暴肥再無瘦過呀on9
佢地咁叫唱得?
肥姜就肥姜啦,叫人姜b
Viu PR做緊野
體諒下啦
2個"account"一齊上水
你好弱智
你搵一張肥姜近排嘅相係瘦嘅黎睇吓
笑尻佢先會稱呼佢做姜B, 肥姜就佢自己平時都會自抽,姜B就佢幾年前落左命令唔可以再用
靠英皇死推爛推唔上到去,英皇連洪卓立呢啲霉過霉菜既人都可以推到去羅湖以北R撈
Twins靠英皇死推爛推先上到去,英皇連洪卓立呢啲霉過霉菜既人都可以推到去羅湖以北R撈
打一大堆字,但係9成都係fake news,篡改歷史
寫咁大段嘢,都係三幅被,將你之前嘅嘢講多次咋喎!
你仍然未答我,依照你嘅條件,廣東歌要入屋,歌藝要okay, 要上得大陸的話....
大陸依家嘅suno ai塑料粵語歌大流行,旋律夠洗腦,歌手歌藝都可以,好過咩鏡仔領女先,但係:
成口鄉音,隻歌無粒仔係啱音,仲有粗口諧音,咁樣嘅廣東歌?對香港人同廣東人都係侮辱黎!
你係咪覺得呢d歌流行好?係咪覺得呢d歌可以挽救香港樂壇?
依家香港大把xxg人,唱廣東話都係呢d口音,填詞填到邊間教會出品咁,係咪要搵人拿拿聲錄幾隻黎振興下廣東歌?振興香港樂壇?上埋大陸振興大陸樂壇呀?
我真係好想聽下你點答
Agree, 佢無新嘅論點。
李家夠幫佢地推啦
笑鳩佢係叫佢姜逼賤種呀,上海仔幫本土
佢露撚哂底仲要死撐真係好柒
正常人點會叫佢姜B
你好似get唔到我成個post既重點
仲要附和啲傻鳩Viu PR
唔怪得支持Viu啲垃圾偶像啦
淨係推過去台灣 美加 東南亞 英國
依隊嘢個名點讀?屎X?
廣州演唱會咩黎
我咪話我成個post個重點係鏡狗紅不過羅湖,出埋啲垃圾歌係本地都唔受歡迎又小眾,對推廣廣東歌完全冇撚用兼負作用囉
我一開始已經笑鳩鏡狗,再拎MC黎比較,話人地一條友都有用過佢地多多聲
鏡狗連大陸都唔敢上/上唔到
仲點撚樣造大廣東歌市場呀?
家陣廣東歌市場咩狀況你知唔知?

上面打咁大段野就係解釋返個現象同點解造音樂要面向大眾先
唔係廣東歌無永再出到頭既一日
支持鏡狗即係廣東歌只會一直停留係只得小眾支持兼零海外市場,推廣唔到粵語文化,又畀海外既人恥笑香港人捧垃圾歌,垃圾歌手

鏡狗連大陸都紅唔到,仲點紅到去台灣?
不如理性細心分析了解一下以往香港歌手既固有市場,發展路向先好再發春夢先?

你一個重點都駁唔到
仲同我提大陸依家興咩塑料粵語歌歌乜乜柒柒做乜?
我有話過果啲歌係好咩?
你咁鍾意提大陸hit緊乜野
人地韓團正正就係大陸一日比一日紅,玩緊唔少音樂風格
大陸人要追跳唱團體亦都只會追韓/日團為主
而鏡狗又廢又難聽又撞撚哂風格,咪紅唔撚到上去,冇市場囉

鏡狗係香港本身都已經唔多後生仔女fans,證明山寨K-pop既廣東歌就係唔受大眾歡迎
對廣東歌市場,香港樂壇係冇正面作用
存在價值由頭到尾只係趕客兼呃飯食

到呢個位Get到我重點同駁到未?

上面咁長唔想睇就單刀直入:

鏡狗造既音樂係香港都係小眾唔受歡迎
以致大陸都冇市場,其他地方市場更加唔會有
廣東歌只會一直處於小眾唔入流既狀況
粵語文化亦會隨時間慢慢消失

下次想駁咀之前睇清楚人打啲乜先
對題都唔撚識
又係支持Viu班垃圾既傻鳩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞