有冇人想領貓B

683 回覆
14 Like 1162 Dislike
條友真係廢到一個點一諗起佢喺部電腦前面咩都做唔到發撚晒脾氣嗰個樣我真係好想笑
樓主pin this
你係咁驚嘅話點解唔繼續自己樣?
以為自己係太平紳士

係有心養既根本唔會介意家訪
有時反而仲要義工幫下眼睇下屋企環境有咩可以改善
係連登先咁黐線講到一家訪就比人爆格偷野咁
唔通樓下個看更死既?
養*
而家樓主就係比人當係太平紳士
所有錢都要樓主出哂先叫做好事
算啦,同佢哋講咁多都嘥氣,咁驚點解唔自己養,咁即係屋企養得多貓或者冇能力養,見到啲貓需要幫助,都見死不救貓義工又唔做得,自己想救啲貓,然後幫佢哋搵家庭又唔得其實真係講嚟都嘥氣
班連登仔反社會反到要反埋貓狗
好撚癲
樓主淨係計照顧幼貓都好晒心機
收返多少幫補下次再救
連登仔就上晒電咁
係囉,咁點解唔繼續自己養埋嗰兩隻?
次次都話等下個救,點知幾時會有下一個
重點係如果貓貓等唔到死左樓上班柒頭又唔會care既,根本唔知班友嘈乜
網絡世界咪可以厚住面皮同你東拉西扯囉上面嗰幾個就係好例子,講錯嘢最多咪唔覆囉,又搵第二樣嘢你話你
中介都fatfat嘅
樓主唔係話唔幫你,點解要去你度領養先
點知係咪奶粉錢 一律睇單收費囉
唔好覺得麻煩啊
你班仆街家訪我地果時仲麻煩
相由心生啦

有錢嘅咪去正當寵物店買
窮嘅咪找樓豬封返千幾蚊嘅利是囉

請各位留意有冇人養緊依兩隻貓,嗰個人好大機會就係樓豬

如果賣貓交易有發生,則第139B章《公眾衞生(動物及禽鳥)(售賣及繁育)規例》

如果賣貓交易冇發生,則第200章《刑事罪行條例》第161條 — 有犯罪或不誠實意圖而取用電腦
1 任何人有下述意圖或目的而取用電腦
(a) 意圖犯罪

罪行元素可分為兩大類:犯罪行為和犯罪意圖。就Cap 200 Section 161, 1(a)而言,樓豬兩樣都有。
犯罪意圖:樓豬係知道(knowingly)甚至故意(wilfully)去干犯第139B章《公眾衞生(動物及禽鳥)(售賣及繁育)規例》

犯罪行為:樓豬意圖犯罪而取用電腦藉此獲益

任何人知道樓豬身份而又唔介意麻煩同花時間嘅話,可以去附近警署報案室,交三項資料:
1)樓豬身份
2)簡單交代個案情,講埋第200章刑事罪行條例第161條1(a)以及第139B章《公眾衞生(動物及禽鳥)(售賣及繁育)規例》方便開case file
有冇人想領貓B
https://lih.kg/CAKbhfX
#542 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

https://www.elegislation.gov.hk/hk/cap139B!zh-Hant-HK

3)報案人資料係必須,很抱歉

上述程序有啲麻煩,掌握樓份身份嘅人量力而為
樓主可唔可以唔好掛住同人鬧交先
麻煩連尼住請保留依個post
方便警察調查及舉證上庭
謝謝
收返錢咁肉酸
叫咁多人出手,自己就匿埋做冷氣軍師
以為自己好好人其實係度害左d貓仲收人錢
你呢d人真係好嘔心
唔好意思
無啦 有朋友要咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞