有冇人想領貓B

683 回覆
14 Like 1162 Dislike
你當初拎得就要負責買糧費用
而家咁同人收返錢
當初就咪撚拎啦 仆街
知唔知咩叫量力而為呀
冇錢就唔好自己攬住嚟做
大把人有心有力
想評核領養人可以直接捐俾毛孩慈善機構
其實點解要收飯錢
唔明
下 我個時想養
比你拎左而家仲要收我錢
俾錢就得喇!

礙於連登規則唔容許會員喺度招攬生意,所以樓主以領養為名出售兩隻貓。講得領養唯有講埋家訪啦,不過冇錢就一定冇得傾㗎喇。

同養殖場一樣,樓主至少想收回成本。
有冇利潤冇人知啦,因為樓主未標價。
況且商店都有時都會話蝕本大平賣,賣得出去自然對賣家有著數啦。
你一係等下樓主公開標價囉

灰斑貓售價: $ ????
虎斑貓售價: $ ????

不過有其他會員想好心提醒你

另外有個會員叫竹澤汀,想人報漁護署,唔好隱瞞罪行喎。

你不如同樓主deal下個價錢啦,一知道樓主個身份就即刻報漁護署!報警都得㗎,警察自然會搵漁護署嘅人幫手協助調查,夠料就起訴上court㗎喇。可以嘅話你盡可能留低啲對話記錄 嗰個叫竹澤汀嘅人會多謝你
比垃圾主人養過唔想要
怪你唔夠人快手
宜家好啦
唔知原樓主點篩選領養人
宜家要埋家訪加嚴格篩選
肯定比原樓主難好多
屌你老母!
好多貓義工都係仆街黎,表面扮大愛
唔係偷貓去賣就係借啲貓去溝女查人家宅騷擾人
有幾L有心呀垃圾免費拎貓B玩左兩個月,玩完就賣,本身養開十幾隻都仲要拎人2隻貓再賣比其他人黎掠水,無本生利仆街到
你哋唔好再鬧樓豬啦

我正皮唔曬
超過400人覺得你才是大種乞衣,短命種。
嗱,我就冇話覺得樓主特登有心賣貓當係生意咁做
不過我睇完啲理據又認真一問
如果你只係單純想搵人領養貓B,點解要收對方錢?
其實我諗大部份負皮嘅人都係唔明呢一點啫
樓主加油 可以唔使理連登仔
出Facebook 領養group大把正常人幫到你
係wor 俾左間房啲貓貓住
係咪要俾返幾千蚊房租樓豬
勸你唔好合理化自己嘅偽善同自私
講到自己幾偉大咁 其實就係想養下貓b
又唔想負責任照顧佢哋一生
冇能力就唔好搞咁多嘢 自己又唔係有閒錢
養掂自己先啦講到自己有幾錫貓
完全理解唔到接完返嚟又放出去俾人
仲要收錢 又要查家宅

你哋一間房養10幾隻 都唔係俾緊好環境啲貓
樓主衰在一開始冇講清楚件事啫。貓仔係俾人喺飯煲發現,發現者可憐佢哋收養唔到,於是就喺連登出post。樓主見到,覺得貓仔嘅養育難度比較大,自己係貓義工有養貓經驗應付到,於是就決定暫時收留住先,等貓仔大少少,比較易養再出post(樓主一開始就有講到明佢只係暫時養),就好似有啲義工會專養病嘅流浪貓狗,等佢哋病好咗或者穩定咗再送養咁,領養佢哋既難度低咗先吸引到更多人養。雖然咁樣做會令到貓狗要適應多個環境,但如果短期內搵唔到合適人選,發現者又收留唔到太耐的話,搵個經驗者照顧住隔幾個鐘就要餵一次奶同眼睛發炎嘅貓仔,我覺得合理。

至於收錢,樓主一開始冇講到佢實際上想收幾多,結果大家覺得佢想牟利。如果真係好似樓主後續留言咁講,淨係收返奶粉罐頭錢,都係收返部分成本啫,如果下下都要自己畀晒,冇錢就運作唔到。當然你都可以話冇錢就唔好學人做義工嘅,但有錢到可以不計較成本既義工有幾多個,需要幫助既流浪動物又有幾多?

好多人話樓主係養嚟過鋪癮然後就畀人。但樓主唔係是但捉一隻狀態好嘅貓返嚟撚兩撚再畀人,而係捱過貓仔極麻煩嘅餵奶期再送,除非樓主M底啦,唔係我諗唔到有咩咁過癮。大家對「貓異工」同埋個領養模式有不滿係正常,我都有,但有啲過份投射喺樓主到了,當然起因都係佢開post講嘢唔清晰,但既然解釋清楚了就無謂繼續苛責了吧
呢度的人係咁 唔駛理 連登仔大多數冷血同埋係社會失敗產物
根本好多連登仔係冷血 唔駛理 講野尖酸刻薄 大多數都係憎人富貴厭人窮個種人黎
根本係連登貓義工就係原罪,有理冇理都屌左先,反正匿名論壇就係咁,講咩都唔駛負責
領養比人屌 --> 有心放領養既人就會放棄連登依個平台去其他正常地方出領養 --->連登仔冇得領養就會覺得係義工欠左佢地 --> 有人講直接買貓既優點 --> 開始出現啲「咁岩」出世養唔掂搵人買既Po
而家連登就係咁行法
今次領養事件比人感覺係:樓主湊唔掂
或幾個月後改變主意,唔想要貓B
但又唔可以遺棄或扔走,因為犯法嘛
樓主咪逼住心急想搵人接手,但又要收成本費
咪好多人屌,個個負評囉
舉例去做義工,話明義工預左唔收錢
人地肯比車費津貼/請食飯/請嘢飲係另外一回事
但如果人地唔肯比,而你就唔肯去做
咁就唔叫義工啦
所以我諗如果樓主唔收成本費而問有無人領養
我諗正負評偏差唔會咁極端
所以咪話典型貓異工嗰種咩都要佢管心態
覺得養育難度比較大
比較易養再出post

直接講驚連登仔養死啦
但如果短期內搵唔到合適人選

事實係喺佢後面已經有人話要
佢係驚原樓主唔審查人就送俾人
搶先要咗啲貓
結果一個月之後真係加哂「領養要求」,冇原樓主咁「爽手」
就算唔收錢都好,只要家訪啲人一樣會屌
其實咁講,你只要拎愛協果份領養條件出黎,冇一條係連登仔唔屌既
agger
人哋追星都係用愛發電啦
啲義工講到自己幾愛貓但唔得,養過就要「分擔」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞