有冇人想領貓B

683 回覆
14 Like 1162 Dislike
咁惡?
可能好多人報左你唔知jer
又話唔准家訪,到貓出事嗰陣成班撚樣又係冇責任,總之就係要出嚟鳩噏仲要嚟嚟去去都係嗰幾條友
報警察得喇
警察自然會聯同漁護署職員調查個你個case
警察需要你嘅個人資料
你依家俾我啦
所以我都話樓主要收錢依一下
真係已經輸左
上面追返post原來之前有人都想養
但樓主快過佢地回post
所以前一手比左樓主
但樓主角色又只做暫養
成件事真係有令人疑惑係無計
而家咪就係等人話俾我知囉,我就係睇死你兩個柒頭唔夠膽報一萬蚊會蝕嗰個證據,你拎到出嚟未啊?乜撚嘢$800眼藥水錢呀?你講到條數出嚟未啫?
你咁撚大支嘢?你特首?我要提供我個人資料?你傻撚咗呀警察又唔夠膽報漁農處又唔夠膽報,我淨係知道你淨係夠膽喺連登度鳩噏
你同法官講就得,我唔會再出聲
on9到極點
唔夠料就躪啦,仲諗住攞尾彩
傳統廢老
樓主我係你就唔會咁囂張
你知唔知年中有幾多個人係連登因為開po而入冊
淨係浪費警力樓上已經中兩三個
知呀,你呢啲咪叫做無責任囉
上匿名論壇屌人就真係冇責任啦
樓上已經有最佳人辦
鳩嗡唔駛本,比人問攞證據就扮失蹤,下個po又扮冇事出黎屌過
鄧嗰陣想養嘅人唔抵
原樓主本身俾得咁爽手
宜家又要俾錢又要家訪
麻煩程度十級跳
原post原樓主咪講咗如果想養可以搵番樓主
但事實係一個月都冇轉出去
睇死佢以佢標準拒絕咗啲人
樓主拎完唔養仲要收錢
如果賣貓交易有發生,則第139B章《公眾衞生(動物及禽鳥)(售賣及繁育)規例》

如果賣貓交易冇發生,則第200章《刑事罪行條例》第161條 — 有犯罪或不誠實意圖而取用電腦
1 任何人有下述意圖或目的而取用電腦
(a) 意圖犯罪

罪行元素可分為兩大類:犯罪行為和犯罪意圖。就Cap 200 Section 161, 1(a)而言,樓豬兩樣都有。
犯罪意圖:樓豬係知道(knowingly)甚至故意(wilfully)去干犯第139B章《公眾衞生(動物及禽鳥)(售賣及繁育)規例》

犯罪行為:樓豬意圖犯罪而取用電腦藉此獲益
咁你報左警未,見你貼左好耐都仲好努力咁搵圖
有冇巴打想領養兩隻貓
https://lih.kg/2613784
其實以前我連登度幫啲貓搵家庭,連打針絕育錢我都出埋,唔需要家訪,然後就有一隻黑白貓發生意外了,首先個領養人講大話,住寮屋就話自己住村屋,個門超唔安全,一出到去超多狗,俾咗隻貓佢幾日之後佢就話唔見咗,然後我去佢嗰個寮屋區搵咗好多日,我屋企人都幫手搵,直頭喺架車度通宵咗幾日,佢哋幫手都唔幫手,我貼街招幫我搵得返薄籌兩萬,果家人連貼街招都唔肯幫手
之後啲柒頭又會屌你做乜唔嚴啲,亂咁出領養
Ok

請各位留意邊個人養緊依兩隻貓,嗰個人好大機會就係樓豬

任何一知道樓豬身份而又唔介意麻煩同花時間嘅話,可以去附近警署報案室,交三項資料:
1)樓豬身份
2)簡單交代個案情,講埋Chapter 200 Section 161. 1(a) 方便開case file
有冇人想領貓B
https://lih.kg/CAKbhfX
#542 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

3)報案人資料係必須,很抱歉

上述程序有啲麻煩,大家量力而為
嗰陣我真係喊撚到仆街,其實我都係有份害死隻貓,自此之後,我點都要家訪,不過點都好啦呢兩隻BB我搵返之前合作開嗰幾間貓義工組織去幫手搵家庭算了唔會再咁戇鳩
屌,講咁耐最後又係叫人出手
點解你咁細膽嘅?報警都唔夠膽報淨係夠膽喺度鳩噏
但係之前都遇過一個好好嘅連登絲打,佢帶咗兩隻貓貓去英國幸福生活了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞