不要在最應該買車的年紀選擇了儲錢。

694 回覆
2814 Like 291 Dislike
警世post! 就算呢刻無牌無車,咪考牌先囉,唔知考車咁多嘢,咪報筆試先囉,首先就要踏出第一步
最緊要係6牌入到禁區
當你塞車,其實一撚樣都係戇鳩鳩
巴士唔好彩冇位坐/聞住汗味
自己車聽下歌,有人就傾計屌老母
係冇得瞓咁解
大部分七人車都柒係真,私心講除左alphard,真係好撚舒服,又多野改又坐得舒服,玩音響聽住歌坐老板位真係無乜車俾到禁舒服,70幾萬抵玩啦
$6000真係差唔多,再多就睇你邊區
做人咁現實買到樓咁點
要供樓都養唔到車了
巴打 係香港地揸到車又有兩層樓 你真係算係咁喇
揸緊CX5
揸車 俾人撞咪一樣要受氣
你玩到攰一攰 仲要做司機車friend走
考左牌5年 上個月終於買車 好開心
簡單一架4萬蚊toyota,翻放工日日用,又可以車老婆

雖然宜家又供樓又養車,一個月得返萬幾蚊,但完全唔後悔。
Uber邊洗受氣
又話窮撚唔應該玩車既
18歲真係可以一日7次,28歲已經回曬塘
我好撚同意你講嘅野,我18歲嗰陣已經係咁諗
覺得後生唔買到大個就更加難會買
所以我18歲就即刻考車牌,嗰陣其實好辛苦
放學去返工,放工再學車,不過嗰陣決心好大
考到之後就借屋企人車揸,到出嚟做嘢就買咗人生第一部新車
揸咗五年轉工後再換另一部新車
啲朋友依家先報學車,佢地都話好後悔嗰陣細個唔一齊考
拖吓拖吓拖到依家三十幾歲,學車又愈嚟愈貴,考又多人排得耐
想買車嘅時候又要諗結婚,之後又卻步
雖然真係洗多咗錢,但係我都幾肯定即使我冇買車,舊錢都會唔知洗咗去邊
我18 歲已經回曬塘 9歲一日8 次
玩盡啲唔洗諗儲錢住同意
但不限於車
講真,用效率嚟講,喺香港養車揸車性價比好低,搭的士搭地鐵真係仲快,乾手淨腳,但係揸車養車真係一件奢侈嘅玩具,係要享受嗰個快樂

Ps前提你係起碼鍾意揸車
真係型嘅,嗰段時間溝女嚟講起碼屌打七成人
想問吓電單車有冇依個體驗?

電單車都唔差
啲女識鬼咩,八成嘅女淨係睇牌子
啲女通常分兩種,一係鍾意歐洲大牌,或者嘈喧巴閉響喉撚MK車
所以真係一件虛榮嘅奢侈玩具
通勤嚟講, 6000至8000應該夠你搭成個月的士仲有得找
但係去到呢個階段,買咗樓供緊嘅話,有閑錢都唔會想攞嚟養車
你知唔知咩叫延遲享樂,買唔到樓就係你呢種人。

你應該將大部分既積蓄儲起,等第日有經濟能力就直接買頂級。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞