不要在最應該買車的年紀選擇了儲錢。

694 回覆
2814 Like 291 Dislike
如果我有6牌, 我租咗架的士
但係我畀個有1a牌嘅fd揸又得唔得呢?(從車行角度, 法例上我知可以)
想問租一個車位要4000-5000
咁應唔應該買車
呢個真係人人條件唔同,你呢個case係完全冇屋企人幫嘅情況,就真係差好遠,同埋冇計埋人工升幅。不過香港地後生仔就算唔係中產家庭屋企人都會幫少少買樓,如果出身中產家庭嘅,玩車反而係搵錢動力,否則冇乜負擔之下搵3/4萬已經好夠使。我身邊班fds真係當車係返工嘅動力。
點解講到買車同買樓講到有衝突咁
好撚on9
覺得揸車就識到有車階層會開眼界
你識唔識中文啊其實 擺明同條女講
後生真係有可能識到,我自己試過,不過平時班fds都係普通中產,所以接觸之後其實幾自悲,但都好開心有人比我見識咩叫有錢人,同埋帶我去啲memeber先入得嘅club。
member*
我自己揸車攞番
P牌準備屌架DC2完夢
20幾歲有車 識返班有車既 果班多數有貨

物以類聚人以群分 好正常
26 46都揸過
可以講差好能遠
電單車自己卡爽 條女係後面夏天又熱冬天又凍
同埋依家香港天氣一時曬一時落雨
26點揸 46有冷氣又唔會淋雨
你日撚日飲酒咩
為反而反
後生一定叫雞,老左先溝女,叫雞質素一定好過自己溝到個啲, 陪你傾計有服務按摩咩都就哂你,$500 不值嗎?
香港養suv 要幾錢
今年27,揾緊兩雞尾。啱啱上星期買咗人生第一架車,雖然係二手歐洲車五萬蚊貨仔,但一啲都無後悔,到咁啱又見到樓豬個po,再次肯定我決定係無錯。因為由細到大都好想自己擁有一部車,渴望有自己私人空間,有時突然心情差夜晚出去遊下車河又得。
樓豬講得無錯,有啲嘢真係要襯後生做,到你年紀大咗,負擔同顧慮多咗,完全係兩回事。
我p牌仔第一架車,我見上手14.9/L 我要16.4/L,圍返起佢係0.5-0.6/km 我揸要0.9/km 係我廢定正常
有買遲冇買錯
1500cc hybrid車你想俾幾貴油費
運輸兵?
呢個po會累撚死好多後生

有時人生成唔成功就靠第一筆資金

上左位你要女有女要車有車

仲要質素好

無謂成日節縮食養錢七

食又唔敢豪,旅行又唔敢去

就算有女比你咪又係mk妹

跟兩跟唔對路都走啦
50000 邊架牛肺
Golf mk7
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞