不要在最應該買車的年紀選擇了儲錢。

694 回覆
2814 Like 291 Dislike
我揸車 10個鐘都唔聽任何嘢
收音機 歌 乜都唔開
靜靜哋最正
我2個fd 34歲 1個考1次肥 1個考3次都肥
話放棄 搭巴士
最弊講親呢d bullshit 既人
我唔係話佢一定無錢, 但捨唔捨得用又一回事
大部分人分分鐘都係日日Bus / MTR
仲要買撚埋九巴月票日搭夜搭果d
當然都有例外啦, 不過心照啦自己
所以年紀大既人咪直接叫雞
叫雞錢等於養車錢
5萬拎去旅行好過啦
依班選擇咗買樓變負資產係要就住就住
買車起碼唔會變負資產
個個環境唔同無撚得一概而論

有啲人車位唔洗錢 有啲500 有啲人2000 有啲人4-5 千
呢度都差好撚遠
正常牌費保險除番開一個月一千左右

油費就睇你點渣 日日渣定weekend 渣

但你計最平條數6K 一定搞得掂
牌費保險一年就1萬蚊左右,加埋小小保養皮費驗下車整下車2萬蚊內有找
油錢睇你揸咩車同點揸,計你一年行8000公里,架車大食2蚊一公里就萬5蚊左右,呢到加埋就3萬零蚊
6000蚊個月養車一年7萬2, 扣埋上面3萬零蚊都夠你租個3000蚊既停車場
當然咁計都係計貴小小,1500cc以下混能車可以更加平,電車就再可以進一步平d
ur face ur fate
完全明白 之前返工勁撚唔開心 收工揸車返屋企途中係咁大叫屌你老母
有車時自己夜晚上山/海灘/郊野公園都唔驚
或車齋兜上去9號幹線幾遠都去到
依家就算的士免費都咪搞驚比人老笠
一大班人食飯 唔飲酒咪好on9
你只活一次
不要浪費你的青春
不要浪費你原本可以擁有的精彩故事
外國揸車先正,可以放假去其他城市玩,泊車又相對無香港咁難
Yes 以前車女出去食糖水都可以聽下佢地鳩嗡講男朋友壞話
依家睇住佢地生埋仔後直情影都唔見
岩,渣完十幾年車之後賣左,有錢都賣,車位太貴,錶位無位,時租要排隊,搭UBER都唔想揸車,最後賣左。

已經年收入過百萬都賣,揸到唔想揸,但好似打機咁,係有開心過既日子,人生值得試下,打悶左就會刪Game。
我就係一到18歲就考棍van
未到廿歲終於出咗人生第一部車
到依家揸咗十年車都換咗三部
當中當然都有經歷過好嘅同唔好嘅事

唔好嘅事有大把,租唔到位 唔生性壞車聖誕燈飾 被人撞同人講數林林總總

但好嘅事係有更多,包括樓主所講嘅嘢之外仲有好多,出外旅遊可以自駕 造就咗依家每次去日本都要揸車 就算雪地只要做足功課都冇問題,返工又唔使咁頻能,好多事都變得方便咗

錢係用多咗,但正所謂錢錢並沒有變不見 只係轉換成你喜愛的樣子,呢舊錢對我而言絕對係使得值
去旅行每年一兩次,一兩萬蚊夠啦,照去囉冇衝突
我自己都係平均每年會去一次旅行租埋架車周圍去
重點係有部車係生活,旅行係去玩,唔係同一個討論範疇
揸住架車 大大聲播安狗狗嘅感覺好爽
喺香港
車從來都係奢侈品 impulse purchase
趁年輕做吓任性嘅事

利申 一畢業就買咗部 R8
搭就碎料,你揸就話姐
好奇問下,你係香港會想去邊?

就算拍拖都地方好去,鋪頭又早關,糖水鋪都少左
最常去飛鵝山
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞