不要在最應該買車的年紀選擇了儲錢。

694 回覆
2814 Like 291 Dislike
同問都係啱啱買咗7代golf 路過
出去玩無得飲酒
bbq 打便爐 無得夜場吹水玩咁夜有咩玩
再講香港有咩地方食糖水真係要渣車
同埋真心同朋友玩 點都開心架啦
唔通搭鐵搭的士搭巴就同朋友玩就唔開心???

唔反對渣車無咩問題
但其實呢種開心都係虛榮
一定好玩到癲
比住油入灣著埋LSD
人大左好撚驚開快車
同18歲果陣唔要命渣車差好遠
我寧願18歲有架錢七 好過40歲先有架林寶
real
每日uber 出入
都唔撚夠一個月車貴
cls 香港
你嗰架我嫌太大架,我鍾意英國車仔,幾百萬平平地,匹數又大冷氣又勁,視野仲好好添
諗起小老闆紫菜套戲
靠炒遊戲道具發達 即刻出部Mazda 3接女朋友
可惜冇買到Mazda 3
可惜m4唔似m2咁多盤
真話唔好講?你又知我無渣車?
我覺得隧道錢先甘
日日返工放工過海
一個月成2000
有幾多個係新樓加公司無車位都揸返工呢個係extreme case 黎,大部分人咪2-4千車位
唔覺得虛榮,唔係我有車揸去食糖水好型而開心

係可以同fd隨時9fing而開心,無車12點最多咪落街搵住附近既fd食,有部車去邊都得幾夜返又得

成日幾個入石澳hea,又試過平日成班放工入郊外bbq,有d活動真係無車唔會特登去做
養車費供參考:
二手豐田車
全保 $3000 / year
牌費 $5000 / year
保養 $2000 / year (已經預多左, 舊年只整左 $1000)

泊車 $3000 / month (長期泊咪表, 已經預多左, 有時會偷雞)
折舊 $1000 / month
油費 $750 / month

平均: $5,500 / month
係擁有左自由移動既能力
雖然26都做到 但係揸車之後返唔到轉頭
唔想再曬太陽同淋雨 最大問題係落雪
我有車我可以揀唔揸
你冇車你就只可以搭巴士
明唔撚明
我都仲練緊手車
咪玩啦,40歲同埋你20歲玩係兩樣嘢
同意所以我都唔明點解啲有錢佬點解咁鍾意坐私人飛機,明明坐Econ已經好開心,
認同樓主
所以keep緊三部車 一部daily 兩部玩具
當你舊樓3-4k 但返工車位大部分人都無啦
有幾extreme 唔係學校醫院 有乜嘢公司會包埋車位比自己員工? 大公司高層多數係有公司車 自己車都一樣要比租
師兄你18歲買到樓咁勁
想幫你含
其實50歲仲好後生, 唔好講到好似就死咁

你揸LM就成件事唔同晒
相信8成人香港揸車都唔係車返工用,無乜聽過身邊揸車既fd會諗埋公司泊邊政府推到停車場同車嘅比率係近乎1:1,理論上無乜太多人係可以霸兩邊車位,而街邊都係一定長期有車泊住,所以320係政府無錢收既稅黎

車係香港唔係必需品,佢既utility 唔可以直接全uber vs 養車,養車就預左係興趣費用,心痛既/覺得唔值其實就唔應該養
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞