不要在最應該買車的年紀選擇了儲錢。

694 回覆
2814 Like 291 Dislike
原來篇野傳到全香港都講緊

最近有啲想買車

想問邊度睇車位租務

睇過28house但好少
fb街坊group問,一係就地產鋪。
價值觀人人唔同啦
想買車咪早買早享受 唔想買車咪儲錢用去第二度
呢個完全係我想當嘅諗法, 所以19歲有車牌買車一直揸到依家

唯一缺點, 覺得車已經係必需品, 唔係一定要日日揸, 但一定要有部車想揸就揸
賣車既要多謝你
近幾年由治及興 連屋苑地產鋪都執埋
我屋苑10間執咗2間,你個屋苑應該好少租售
唔買車唔代表要儲錢
事實香港揸車係一定唔抵
係一種娛樂消費
但如果揸車帶到畀你其他樂趣咁就無價
買架Evo 黎渣都爽啦
你似將自己情況拎出黎講

我又唔洗交租有間居屋仔唔洗供
香港租樓都唔抵架同老豆老母住等佢地死最有性價比
又要續保
I’m
假日車 半年清曬條數 輕鬆養 泊車唔洗錢
約女成功率高左勁多 呢啲野唔係用錢衡量到
養車每個月先10-15k都要節衣縮食就真係要好好諗下自己嘅人生係咪出現咗啲問題
你都on9,我返通宵唔揸車有閪車返屋企
通宵有night shift allowance,一個月返10日夜已經cover到停車場錢有突,同埋通宵尻泊都無人理

返日頭就照搭返mtr,反正老母係staff
唔好俾去旅行嘅美好蒙騙左現實。

唔好唔記得機票係一筆支出 酒店 交通 食野 買野係另一筆支出,去旅行就要洗錢買野,下下幾千蚊。

如果唔旅行 每個月慳返五六千蚊,你搭車 食飯都用唔到咁多錢,剩低啲錢仲可以去儲起佢抽居屋。 分分鐘開心過你去旅行。

去你老母咩,好撚有米依加?
出部車穿州過省大把地方去
唔係下下搭飛機先叫旅行
lm
我毒撚 18歲到而家33歲只係屌過3次閪
支持,玩半年試下先,鍾意負擔得起就繼續

買啲飛得下,唔洗大馬力,但一定唔要高車身,hatchback sedan 都好,咪撚出埋啲19 7人車或者sienta 果類,老左你大把機會揸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞