不要在最應該買車的年紀選擇了儲錢。

694 回覆
2814 Like 291 Dislike
當年都係25咁上下買車
同fd 捱夜睇日出,再通宵遊車河去d 冇車根本去唔到既地方同食野
係辛苦養架車 冇乜錢。但係呢d 回憶 唔後生做,過左30再做,已經唔係個種味道同青春體驗
單車算唔算
因為年紀大咗見識多咗會覺得依啲嘢好無謂
講得好
張相明就明
真,18歲揸林寶好快可以去到終點
係心態。個時25無負擔,出車尻遊吹水,講下廢話幾開心
而家3x 幾歲 身邊人都結晒婚仲邊有fd 同你癲夜遊車河吹水,仲有個時訓幾個鐘第二朝起身返工都精神
而家捱完夜,第二日會昏迷左
巴打講嘅野好中駁唔到
回想20歲買最入門新車嘅開心
好青春同朋友玩下周圍食下野
依家幾十萬買新車都再無同樣感覺
真 當年我28渣架A3 已經食女食到腳軟

連讀書時期d 神都食到 不過果時佢都3張
唔結婚咪無負擔囉
同意
有車又儲到錢
你無 你身邊d fd都有

後生返完份垃圾工 或者 朋友家人間有咩唔開心壓力
跳上車 揸去西貢碼頭吹陣風 真係好爽 唔洗揸得快 慢慢揸炸住歌
凌晨車住女朋友周圍去 個感覺過左就搵唔返
而家香港地養架車一年5萬蚊左右,10年50萬
10年之後個戶口多50萬可以做咩我唔知道
但我知道我而家願意比100萬買番我冇車揸果10年時間
果陣老豆老母仲有活力出去玩,成班朋友放假就出黎on99搵野搞,同條女出街仲要睇時間幾時尾班車
而家有能力出架新車喇,但已經冇晒揸車既動力仲理由
有咩慘得過毒撚買完車冇車過女
仲要係到哂錢養住
你冇車就俾12000家用啦
真,即刻想帶條女車震依個理由都屌打啦

之前有個fd話香港識揸車話無撚用,過多幾年未又係想出架車
去啲位唔就腳泊車 又係要行餐死 甚至遠過搭車
果時岩岩有車識左條sp

果次佢屋低有人 佢又黎m 佢住東涌
佢叫我渣架車去東涌 泊埋一邊 幫我口爆

btw 我住西貢 冇車點做到呢d 野
假期有撚位泊 太陽落山就差唔多等到位
無衝突
唔想煩咪平日飛的uber 放假揸車囉
全中...依家我25歲,24k一個月 養車用6 7k,家用3k
一個月冇10k, 一個月先儲得幾千蚊
但我完全唔後悔,車女朋友出街唔使迫mtr 巴士
收工冇野做兜多2轉放鬆下
真係好x開心
you can live in your car but can’t drive your house
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞