不要在最應該買車的年紀選擇了儲錢。

694 回覆
2814 Like 291 Dislike
計最新中位數啦,畢業出嚟做野搵23000

養車8000

15000蚊仲唔夠你食飯拍拖?
講呢啲冇乜意思
係連登冇車果班根本冇體驗過有車所有既好
佢地需要不斷檢視有車既『壞處』去說服自己『選擇』左唔買車
其實成個問題只係講緊你俾唔俾得起
有錢養得起洗費唔使節衣縮食唔使買樓既話買車根本冇缺點
屋企唔洗錢泊車,架車又唔係大cc,牌費、油錢有限數,仲平過坐Uber
你自己睇下
多唔多人一畢業出黎做野 23000
做個銀行櫃檯 都係17000 18000
你睇下連鎖店 賣衫 賣鞋 文員 NGO 14000 15000
黨鐵 狗巴 都係得18000左右

你睇中位數 即係全香港每個家庭都搵緊7-10萬
個世界無窮人啦
唔揸車嗰班人 永遠得唔到有車嘅種快樂

依樣已經係對佢哋最大嘅懲罰

唔使同佢哋嘈
當年專科畢業,一畢業出嚟就20000幾

老實講正常大學生點會冇中位數

真係貧窮限制左你想像
其實永遠講呢d 冇咩意思

世界好大 好多人都搵到錢,但係普通人唔知道
好似我公司啲sales 有啲冇乜讀過書 都有10皮以上一個月

但同一間公司 有啲做designer得15000

連同一間公司都有咁大諗知落差

更加唔好講網上
其實班人以為fresh grad 50k係9up
咁老實講我未去到個啲神科

但係正常大學生搵兩萬真係好正常

搵兩萬養車有幾撚難

FG 50K就真係神科先得
搭,即係架車唔係屬於你,你冇權去支配佢,而係由佢去支配你,叫你上車就上車,落車就落車

同叫雞一樣,就算比你屌埋佢都唔會係屬於你,隻雞重要每日比幾十幾百人日夜輪姦,重公廁過公廁

要活在比人支配嘅生活,坐果張比幾十萬人輪過嘅凳,就好似比人圈養嘅豬咁,冇自己嘅思想,冇自己嘅自由
仲有司機
就算另外一半都係

冇能力提供另外一半一個私人空間
就算搭的士都要俾個司機Mon住
冇的士牌要冚旗
好似只可以載一個乘客
虛榮野就唔講
早日學車部署移民都係好正確既事
喺香港養車就自己計財政a唔afford到
呢個描述更為精準
其實只要有能力就一定要買車

你儲多幾千蚊有閪用咩 一個唔覺意買股票 crypto 一瞓醒就已經輸鳩晒
有車有得揀
冇車唔使揀
新潮文誔生
廿頭嗰陣 幾個fd話一齊考電單車揸 最後得我自己揸
我上年都買左golf mk7,真係好好揸
操控有!動力有! 樣都有!
只係多啲細微野整下同轉一套揸車方法,避免壞波腦
呢個價錢,真係無得輸
後生渣跑車
大機會瓜柴重刷
自己睇下新聞先
咁你揸得開唔開心?
講就咁講 不過積蓄人工缺一不可喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞