不要在最應該買車的年紀選擇了儲錢。

694 回覆
2814 Like 291 Dislike
我樓好有車有樓覆緊你
+埋排路試年半 passing rate 25% = 平均要肥3次 每次排半年 攞到個牌都20中了
屋企無背景既后生最需要既資本既原始積累
唔係你一世都唔會變得有錢
後生玩車除非你已經有錢剩
否則都係儲錢投資
廢唔廢睇同咩人比啦,同清你咁叻比可能係有少少廢
點會, 平時擺完單車同bb車都仲有位淨
認真 唔敢學車係因為覺得自己距離感有問題 廢時渣出去撞死人或者撞到其他車害人害物 有冇人同我一樣?
約炮只食到比自己差
我諗我真係會,中意左好耐真係
熄燈扑
學校有車位 日日揸車返學 女都唔洗溝 成班排住隊上車
真人真事
買架錢七 一皮都唔洗
大學生黎講已經夠做
重點唔係你揸咩車
係你有揸車
大學生是但買架Polo golf 夠做
出嚟做嘢轉架X1 A3

做多兩年嘢供架Tesla

渣厭咗轉波子 2手 macan

呢個係食女career path
我合理懷疑呢個係巴士公司招聘廣告

講到年紀輕輕無金鎖匙都可以日日揸百萬名車嘅唯一方法
養車一個月1萬
一年12萬 唔計買車 10年都最少儲多100萬
30歲都夠首期了
人工fg價另計
一個私家車根本係一個成年男人既基本尊嚴

不服來電
以我渣TESLA為例

電車牌費 $1100 (一年)
全保 $10000 (一年)
車場 $3000 - 5000
電費 $300 (日日渣)
保養 $0
基本開支 $5000 - 6000

未計街泊車 同 隨道錢
買唔到咪買唔到囉,買黎豆豉咁細間我老左去大媽區住咁好中意躺平唔得?

利 >>>連登fg,租樓養車,儲錢係為咗移民
完全有同感, 讀書嗰陣時揸住架有啲薯嘅Honda Accord CG6, 可以車吓啲冇車嘅女同學, 走堂去飲茶唱K去沙灘, 唱完通宵K或者clubbing完再去睇日出, 拖住條女去海灘睇日落, 半夜三點出去食宵夜同糖水, 即興揸車去第二個Town/City玩, 聖誕揸車去睇燈飾, 冬天揸車去滑雪同埋玩雪, Thanksgiving 排Black Friday帶埋個發電機去俾電Notebook打機玩GTA連線/Rainbow 6打麻雀同帶個燒烤爐去燒腸仔

呢啲熱血嘅回憶真係一世難忘
租/買樓先啦
最後悔係嗰陣時響美國有迷你單層巴士放盤,size大概19座小巴大少少,都係幾千蚊美金有交易,仲要因為嗰個車型唔夠某個重量,所以私家車牌都可以揸

想像下你用呢架巴士車住成車女去海灘玩,成班女可以去你架車度換衫,又或者響架車打麻雀煮嘢食唱K睇日出睇日落
再勁啲玩埋車中泊,玩起車震上嚟空間都闊落啲
90萬咪又係唔上唔落
梗係早玩早享受啦,以前無錢玩日本車、有d果陣就玩歐洲車,依家有家庭只能7人車。已經唔係玩車心態,純粹代步功能性用車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞