[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (138) 幾時出85GM II

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
同好,我都係gm ii 轉番g ii,暫時覺得除左變左外變焦其他都係好滿意
用CV35APO落腳影景我有時會校11x
平時EVF手持就5.5x,不過我用A7M4,EVF得0.76x
有冇巴打知道A7C2肥花賣緊幾多錢
20mm 1.8 仲值唔值得入手?
自己50-70就少用d
有冇人用緊apsc機啲鏡係唔係輕好多
我而家係a74 幾滿意 但唯一問題連鏡就好重 去旅行拎都唔想拎 所以有啲衝動想轉落用a6700 同埋ff鏡好貴
換a7c2 同小三元
16-25同24-50係唔係叫短三元
影細緻野就要9倍
換就換zve10 2
個散景有冇差d差d咁?
想要防手震
但我有少少奇怪 我偏鍾意用觀景器影相
因為evf夠真實
可以wtsapp佢哋問價
以前喺濕鳩網店做影相拍片 用緊 A7III + A7C
搞到我覺得用 FF 好似返緊工咁
我都想屌部 6700 平時放工 去旅行 影下相
大家去旅行常唔常用超廣角鏡影相
想買 tamron 1770 同 sony 55210 去旅行用
諗緊屌唔屌多支 16mm 樓下超廣角鏡 但又驚用得少
咁2450 2.8黎講冇得輸
其實又未必, 香港始終細, 室內環境通常有限,
有時真係想要wide時會發覺支鏡唔夠wide.
室內wide到用時方恨少.
$12650
我好少用24 影狗會變型所以都係用35以上
個人覺得雖然係差dd,不過都非常接受,而家考慮緊賣20 1.8,轉2070, 加支35 1.8/ 85 1.8
有無師兄知點樣可以SET咁樣對焦 因為之前用NIKON慣左 宜家好唔慣
快門就自動對焦
中間制就可以選擇定點對焦(因為宜家中間粒制就只會對焦中間 我想係全屏自選)

搞左好耐都搞唔掂
最接近應該較自訂鍵換focus area
想問20mm 1.8呢支,影夜景配a7c2好唔好?
就係係依家都仲係神鏡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞