[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (138) 幾時出85GM II

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
canon有乜唔好
除咗冇副廠AF鏡
D人成日講等下代先買
到下代出咪一樣有下下代再勁d
仲要等部無固定時間
以抵玩計,係咪原廠85.8係最好
Z8無咩唔好 係對焦人眼無咁準 同埋去旅行見人多數用canon同Sony
又街價比msrp
2024年 高階機比隻咁反mon真係唔係好接受到
R5ii個spec其實叫追平z8什至a1
但遲左一兩年咁
你見到好多canon好多係單反黎….
R8 9唔9會到部
我而家就係喺旺角徘徊緊,究竟z8定係a7rv….暫時手上乜都冇….以前曾經用過A7R4⋯⋯跳返入個坑度,又想試吓第二啲牌子
咁就z8唔使諗
CP算係好
最抵就仲有三羊同支牌
巴打可摸耳分享吓三間用勻有乜感想
重量?用sony好多時都係貪輕少少
Z8好似係重過a7r5同r5ii
其實我都係偏向Nikon,係個size比較大,同埋啲人話對焦有時會對咗眼睫毛呢兩樣嘢,其他睇落好似應該唔會伏想買佢係因為好似防震有效啲同埋個連拍(我會影飛機同埋車)
a7r5個cmos同a7r4同一塊黎
你有靚鏡就應該壓得住咁高像素帶黎既高iso同noise
a7rv連拍10fps仲要係compressed
輸九條街唔會考慮啦
sony得a9iii a1係叫連拍到
唔知a7m5 會唔會改善連拍
Nikon連z6iii同zf 電子快門都放多過10fps
靜態係超正嘅,但係我而家再買就會諗埋rolling shutter個影響,a7r5睇落好似改善有限…..但係Sony個對焦真係屈哂機…af tracking黎講z8我諗有a7rv 8-9成?(嚟緊會去日本影火車)
的確既 比如Nikon 70-200已經重到仆街
都差差唔多3千蚊,仲要睇有啲評測樂似好過gm少少
a7r5個電子快門果凍效應,你唔洗諗有改善,果凍係超撚勁影車一定要轉晒用機械快門先得

個af我覺得幾好
你當a7r5係a7r4改左個mon,改左d software咁既機
依家手持1635gm2+sigma50.4+70200gm2
覺得唔太方便
想換1635gm2+t35150
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞