[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (138) 幾時出85GM II

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
你諗咩呀,35gm, 50.2, 85gm2(如果出)買晒佢啦,你用a7r5又要聞相,唔買gm點聞
唔鍾意太多嘢係畫面
同埋淆底唔敢隊太近影人雖然我都鍾意睇啲好aggressive 嘅街拍
https://www.instagram.com/poetic.duck
係咪即係文青
不過都有排,買完70200gmii就窮,諗太遠
你唔講我都唔記得枝倉底貨
有無試過用mc-11試支小白個追焦performance
其實我對70200G2評價唔算好
比一代輕得50g仲變埋外變焦
GMII又好
龍仔又好
bigma 又好
F4 G2又好

最緊要買到啱自己用嘅就OK
大部分巴打都會好同意

唔會好似啲非黑即白嘅窮閪大陸癲狗咁將GM同副廠 , f2.8 同f4搞到好似對立有你無我咁

利申:持有GMII
某啲大陸狗曾經話過大三元只可以開工嘅人先用得架

你竟然唔推副廠或F4?仲要推呢位巴打一把上GM2 ?
係 我買既原因手持影野怕跣手
睇嚟狗好鐘意外變焦
其實有錢有budget咁既諗法無問題
係gm人不論budget一律2470gm2先顯得成件事on撚9

個巴打買tamron都要考慮仲推2470gm2
呢啲嘢就好個人講到尾都係睇自己要求去到邊同覺得值唔值
重量問題揀第二支冇意見
但冇錢有得做分期(日本罪大60個月免息)
二手價又硬到乜咁
玩一排唔鍾意放出去最多咪當比一千幾百租鏡
而家二手價好on9
過保行同全新水一樣
好在冇揀到 Tamron 18-300
買咗 28-200 夜晚影相都少少勉強
如果買咗 18-300 真係暗到唔知點影好
夜直接大光圈定焦?
夜晚仲要長焦你要300 2.8
有支 1118 2.8
香港既話有D難度一見你拎相機就啤住你
不過係咪都有好多日照買呢D價既2手?
夜晚應該直接F1.2先得
會買嘅就係諗,前一手默認佢愛惜又用開,有暗病應該一早出左事
其實我諗緊整支18-135,香港二手幾乎就係拆機價
而近期睇到台灣二手普遍2200以下
暫我我買野, 咁耐以黎都未試過買二手野
鐘意一手既感覺
BTW 18-135全新都係3000, 其實可買全新
我係香港除左做嘢外唔會影相
雖然咁講可能會比人屌,但我覺得唔好人地推70200gm2 就盲跟最緊要係睇自己需要

我本身係入左70200g2 再入70200 gm2,當時啱啱開始接觸打雀諗住用gm2落2x增距都仲有F5.6,但用落發現個焦距打雀黎講400都根本唔夠所以好快就入左200600跟手支70200gm2 就掉埋左一邊

到依家玩玩下覺得想追求好少少光學質素再入左6004同3002.8,70200gm2 同200600係完全掉埋左一邊

但反而70200g2 出場係幾支鏡入面最多。我本身冇咩影人其實好少會開盡2.8,影生態帶g2 同增距出去多個微距仲實用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞