[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (138) 幾時出85GM II

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
買左4年都無update 又係咁用
同fe 35 差唔多,用來餵a7r5 或者zve1拍片無乜問題
轉盤應該有得換
用緊e10 mk1,上手試過mk2好手感好多
但一影相冇咗機械快門即刻卻步
a6700正好多,準備換
A7CII 呢
6700會唔會要買晒新鏡
香港行貨可以去代理度update
135定 其實使用頻率高唔高?
對比 85定 OR 50定
我用135多過50
係咪多數用黎掃街/OR 影咩多
想問下Sony黎係唔係出新機?好似係a7v?定最近已經出咗? 太耐冇follow唔清楚行情
因為我上一部Sony a6000用咗10年,最近想upgrade 諗緊買a7c2 定 a7iv好,如果就快出新,想等埋再諗
貓狗、風景、掃街、玩具、旅行、人都有用
10年
APSC 超廣角鏡 二手價 $2000 左右有咩好推薦
窮撚買唔起新鏡 + 一手
廣角 + 長焦決定買 Tamron 18-300
多謝大家
用慣a6000緊係cii啦
28200影一排仲未知自己鍾意用乜焦段
28200都未影定既不如諗下35150啦
焦段窄些少但全程最小都有2.8光圈用

不過重係真係重
85 唔係sigma 85.4 art最好架咩
https://www.sonyalpharumors.com/one-of-my-sources-claims-the-sony-a7v-is-not-coming-by-end-of-2024-it-will-be-announced-in-2025-only/
One of my sources claims the Sony A7V is NOT coming by end of 2024. It will be announced in 2025 only!
影人多既話1635gm2 定1635g 好啲?
btw其實70200g2同 gm2 分別大唔大
諗緊好冇升級
部a74 仲好好用
AF鏡應該得永諾11mm先做到咁抵
Sony 11同tokina11-18二手都要成2500
直接C2就得
出新起售價成20000又要等佢跌

屋企人有,直接借嚟玩都得
a6700做自己機方便啲
$2500 都可以 但係啱啱睇旋轉同 DC 都見唔到咁平
等遲啲旅行先算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞