[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (138) 幾時出85GM II

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
糾結緊,因為想買支zoom 既prime len
同埋2470 光圈又大啲
你如果係咁諗咁2470gm2個f2.8絕對會令你失望
又確實用唔到61mp咁高 但31mp crop完又得返無幾多 同埋鐘意r5個反mon多啲 而家買咗c2到時一來一回又唔見幾千 好糾結
咁咪買R5
咁鐘意crop
你係指邊一方面會失望?
成像定係操作方面?
本身無話用開邊間廠既 最近睇緊canon r5ii 樣樣都唔錯但唯獨佢sharpness同a7r5都有啲差距 想問點睇呢兩部
咩叫zoom嘅prime lens
冇興趣膠能
冇研究
笑左
Sor, 我意思係GM
自膠
人肉zoom
f4同f2.8差得一級 唔會有咩突發性嘅改變 如果你係拎prime黎做對比f1.8同f2.8個差距就真係明顯好多
一枝2070 再配枝常用焦距大光圈最好
agger 配支cheap雞f1.8都好好用 平得黎全開都用得
35.8/55.8/85.8
SHARPNESS唔係睇鏡頭咩
A7R5如果用枝唔靚既鏡, 都可以好肉
都係
但係GM嘅zoom len散景係咪真係會再柔啲?
自己本身嗰支24-105 玩咗幾年其實都冇乜問題
係未買過GM嘅zoom,心癢癢想試吓
自己有支35.4 GM 成像真係冇得輸,好sharp同散景真係好靚,呢支鏡自己都好鍾意,不過去旅行得支定焦唔夠玩

利申:自己係業餘,對鏡頭有基本嘅認識,但唔係話真係好熟,想指教吓
咁我都諗住用得A7r5 都會上gm架喇 最大問題都係canon有塊低通濾鏡 影出黎係差啲
對個散景冇乜心得 但講畫質35.4gm一定係好過35.8 但同時價錢都反影左 另外有啲人去旅行帶一支/幾支prime都覺得夠用 所以呢個睇人
心動不如行動 最緊要諗清楚自己真係會用而唔係買左返黎放
用gm咁冇問題啦
btw但canon r5ii個價位黎講, 好似z8個spec咁但貴成皮
R5啦
等相機衰過等iphone
Iphone都話知幾時出
可能有需要嘅人都買哂gm2
你要連拍先諗r5ii
同好人好者咪掂canon啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞