[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (138) 幾時出85GM II

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
想問各位c兄,我想買a7cii,諗緊買咩鏡 (輕便為主)….會拍下vlog, 風景, 人像的。想問20mm 1.8 G + 24-50mm G 好 or 16-35mm GMII + 配支50mm 2.5G好?
20-70
1635gmii + 85.8
50 2.5 不如買埋50 1.8
50 2.5係3小福入面評價唔係特別高
副廠仲有 2870 2.8系列
想問下住日本的巴打們,日本 bic camera 個類會唔會有機身/鏡頭保護sticker 買?
長炮lens coat就有
貼紙比較少見
你唔洗帶仔,50300輕鬆啦
上次同細路去我有帶機, 最後用得最多係iPhone,
我去時係冬天要拎好衫, 日日都擔泥咁, 又要買野要拎野, 同細路去旅行都係輕鬆啲算9數, 下次應該唔帶, 一係出部RX100 之類既輕便機, 不過我應該最後都係用iPhone算9數
講起RX, 係唔係傳今年出8?
2470gm2 左有小朋友就唔洗特登換番2070啦,平時係屋企70200gmii影佢都爽啦

我諗你呢個trip無咩幾可換50 1.2
想問a7cii,mf輔助個放大,有冇得較細啲個放大率,同埋有冇得較淨係放大一段唔放第二段
Default個輔助第一段成日都覺得zoom太近,要出返去既話要按一次放大第二段、再按一次先出返去,成日用到有啲手忙腳亂
用cv110有時手一手震就唔知自己去左邊
我都想知,
用緊a7r5都有呢個煩惱
係對焦入面應該有個初始放大率咁上下既野
好似得4倍同9倍
我都覺太大
Thanks巴打 好多時都係心癮想換野

你講得岩呀真係,so far 70200gm2都係屋企用only 間唔中都會心思思諗轉做70200g2會唔會多d機會帶出去 短d起碼放得落sling先

50.2真係要黎影糖水相備用 或者夜晚轟
請問如果而家先入35-150會唔會太遲?定等下一個version 好啲?
好的,唔該巴打
要問水晶球
用返美本堂/lifeguard
50300無啦啦話有貨
早成個星期,定係賣街d貨賣唔哂
似係賣唔晒

通常香港買電子野,預訂都係撚狗咁撚

錢就收晒你地d訂既先
到有貨就賣左比街客即賺多筆先,有剩貨先比你地班訂貨客
24-50mm其實好唔好?
貪多兩年保
自己用落幾好用,價趺一D會仲抵,等於一支鏡包晒三小福。
24勉強夠用,但50-70果段有遺憾,都係睇點取捨。
同2070/2870 2.8 果堆互換
究竟咩情況先會用得著9倍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞