[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (138) 幾時出85GM II

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
好靚!
我發覺a7r5有d 細bug仔,有時影耐左,影影下個對焦會唔太work,要重新開機先正常返
出左咁耐都冇人提
之前用APSC, 轉咗A7C2, 其中一個原因就係唔係重好多但係FF
你可以考慮吓A7C2
你都有試過?
今日影左4,5個鐘冇停過, 中間到重新開機2,3次去solve呢個情況
我用a7iv冇試過
但r5都出左年幾照計有咁嚴重bug應該好多人講
我以為一直都係多啲人鐘意用view finder, 最近換A7C2睇多咗啲youtube相機先發現已經多咗好多人用mon影.
不過我都係用VF睇, 尤其係睇replay , 對眼唔好用VF睇好啲
都有可能關枝鏡事呢tamron28-200
不都係假設
因為之前都試過咁, 唔係今日先咁
正常我平時用 擴充點, 正常情況一對焦, 會係汁邊有好多綠色小正方格
但出現呢d情況時, 按極對焦都係冇綠色, 冇小正方格, 跟住毫要重新開機先得
有眼鏡頂住
同唔係好睇得清detail不過烈日下都會用evf
我部未遇過咁嘅問題
但我就未試過長開4,5粒鐘咁影
不如拎上sony check下
應該都要,唉
主要睇你影咩題材 如果唔係水平角度取景都要靠mon
同埋個人覺得經view finder望 視角會局限咗 用mon輔助試吓唔同角度影會有驚喜
聽落感覺似overheat之類問題
咁可能真係,因為都長開住影
定係買ZVE1
依家個個都係手機換過去
而且Mon個取景方式咁豐富
屋企有電子防潮箱,但個箱放係書枱上面,朝早間房成32 33度,相機儲存係咁高溫 會唔會有問題?
冇問題
1770好好用
畫質好靚 除左重同大左啲冇其他缺點
常用50-70既話唔洗諗一定係呢支
多鏡仲煩 成日唔想miss啲shot就會帶哂啲鏡出遊
我以前真係咁依家要學識取捨
見到張卷減300
自己去會帶少支35定
同埋睇去邊度 好多因素
同fd去會盡量輕便細光圈
睇下人地啲定焦幾細支
39mm filter thread

CV Color-Skopar 50mm F2.2

買來俾部Bessa用,不過當然要喺部Sony用埋
想請教大家通常騰龍鏡有無一個更新周期呢?即係一代岀完,二代會隔幾耐岀?

我都對35-150有興趣,但見官方呢幾個月都有35-150既優惠做緊,我懷疑係咪想清庫存再推岀二代定係其實接近三年就岀二代係好少發生既事呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞