[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (138) 幾時出85GM II

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
要爭論應該點都係1635gm2好 大一級光圈 但係咁wide本身你都唔會expect後面個散景有幾咁化開
70200g2同gm2我諗最主要睇重量同價錢你係點取捨 如果我e+手揸g2我諗我唔會轉gm2 g2都唔係差好遠 而且我係prefer佢大細同重量 而諗返轉頭個光圈大一級(除左落埋tc再大一級之外)好似都真係未必咁大影響 另外呢支做到0.5放大 應該可以當係支macro
快啲去書展買,tokina 11-18全新2000,最後今日
係咪可以去搵返原廠整 好似朗豪坊?
請問大家喺16-25 2.8G 同 16-35 2.8 GMII 中點揀?配A7RV 機身,本身已經有35 1.4 GM
睇最近Sonyalpha 個lens review 2枝鏡喺16同24 呢2段表現都幾接近,最緊要係G 鏡輕同細好多,不過上網好似唔多人討論呢枝新鏡。
新鏡質素接近gm
但偏貴姐
得1.5倍寧願買14GM搭35用
以前借過朋友支 200mm f/2L 影人像...
拎上手用大支過支70-200 f/2.8...
最記得個原裝鏡頭箱..
有師兄話書展11-18賣2000
都可以
但係未買機先買鏡好似好 on9
70-200可以"考慮"唔洗gm2,我兩支都有,2.8果支我好多時要收光圈,因為長焦+2.8太blur
70-200g果支因為細好多,有時放背囊都仲得,2.8就算輕左佢都係咁大舊
所以依一點你自己諗

不過1635gmii vs 1635g,1635gm2泛用性真係好高...
之前1635gm一代轉1635g,因為一代35mm全開畫質好差
所以好少用
轉左1635g本身都好滿意,因為影人果時我本身就會轉返35/50/2470
直到出左gm2,有一日shooting,袋入面有50.2+2470gmii
但影完先發現果日全日用晒1635gm2因為而家支二代35mm 2.8都頂得下

不過依支野對比1635g暫時仲係貴好多
想問埋書展邊間攤位 係咪喺 3 樓
你覺得70180 g2 細節數毛畫質有冇70200 gmii 既8,9成
同埋銳度相比係如何
sor我睇錯晒,冇野了
sor我睇錯晒,冇野了
用左咁耐真係性價比好高 我好粗用不過其實都維修咗好多次(有得claim)
但唔知係咪用得太耐 加埋支F4 16-70 鏡前排維修完後 總係覺得對焦同埋銳利到冇以前咁好
OK 喺 facebook 搵到了
70200 g2 個最近對焦距離近咁多,影遠影近都得加埋增距鏡,影貓影蝴蝶應該好爽,但進光量又下降

好矛盾
自己上sonyalphablog/thedigitalpicture睇啦
唔該巴打先
70-180雖然不是全段但也有0.5X放大率(其實無反時代0.25X以上的鏡頭很多)
加2X增倍鏡先有1X放大率但個價都要成幾千
單純只要1X不如買多支sigma 105 macao,就係對焦慢少少
之前去旅行拎咗
18-55 2.8
55-210 4.5-6.3
用幾日發覺成日換鏡好撚麻煩
想直接入枝18-300 4.5-6.3 有冇得諗
但唔係恆定光圈夜晚影就好似有啲窄洗
「70-180雖然不是全段但也有0.5X放大率」
巴打應該撈亂50-400/50-300

等睇三島追住嚟屌
同埋點駁增距
冇呀
G1同G2都可以手動整到0.5X
50-300同50-400應該可以AF去0.5X仲方便啲
其實想表達無反好多都做到0.25X以上,雖然加唔到增距鏡但呢個級數嘅鏡加增距鏡個畫質已經唔多掂

反正狗叫我都唔睇
呢句講70200G2
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞