[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (138) 幾時出85GM II

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
原來係我搞錯
都係,如果平返千幾就唔使點諗
試過用過枝14GM, 成像真係無得輸, 不過構圖真係有時未必就到, 可能技術未夠
返去慢慢crop做二次構圖
有冇巴打用CR配 2470gm2 / 50.2gm,揸手感覺會唔會好shit

70200gm2預左shit到爆
70200gmii渣住枝鏡應該唔會太shit
長期hold實其實都有啲攰
有冇巴打有一腳推介
拎200-600訓練一下之後,70-200GM2變左小兒科
力係有,不過手腕好似好易勞損同chok親?
其他可能要定期舉下啞鈴練下手腕
唔好意思再請教一個問題

我用緊A7c2 焦距好合適 睇啱咗支tamron 20-40 請問一下Sony機對其他副廠鏡頭會唔會做到機身修正(即係影出嚟會變得冇咁水桶型)
舉吓放吓冇問題
我講緊對住前面半粒鐘以上嗰種
影RAW都係後製自動嚟
唔該哂巴打我就係猶豫緊1635gm2既35端頂唔頂到少少35 prime既位置
因為a7rv開apsc 有埋50端 咁就可以帶少幾支鏡
如果佢可以一支頂三支我諗我都會谷budget照買gm2
去旅行1635gm2+70200g2 + 50.4傍身 好似幾perfect
70-180 一代我就用過
G2無研究

G1整體都好好
係無防震

但近年既鏡都好利
Gm係利過頭

所以平時影相我着重燈光同機身iso多過鏡
部機iso差
油畫化左支鏡幾利都無用
我用過fuji個支18300
畫質真係好一般 同埋一入夜就成支可以收番入袋
係減少左換鏡 但你旅行點都係一定要帶多支大光圈
最後換左t 1770幾滿意
因為多左70端可用頂到中長焦需要
你睇下自己啲相多唔多用到>70
但你成日換鏡我估你都係成日用23-70中間呢啲

btw如果你唔係用好多廣角 點解唔用ff 28-200
用落apsc都係45-300 又有大光圈
比起18300都係少左等效27-45同300-450既焦段
300-450好少用到除非打雀影動物
等效27-45 即係apsc18-30睇你常唔常用啦
常用既話就18300/28200+支廣角定
唔係既話就28200 遲啲仲可以轉埋ff機
屌得過啊
依三支係幾好👍
感謝巴打建議依家心大心細緊18300定28200
入夜應該轉返枝大光圈prime
平時好鍾意zoom個壓縮感
接受到18300好肉既畫質既話 其實18300幾好 旅行黎講
如果你係中意影壓縮感多既話
我會揀28200+大光圈廣角 sigma 16 1.4之類
反正你18300入室內/入黑都係要換鏡 (唔夠光)
28200入室內都一樣要換 (唔夠wide)
但室外你唔影廣角基本上可以唔洗換,夜晚頭50mm都頂到下
想入多枝鏡影人影景 諗緊入14GM定24GM好
有冇ching用過14gm crop mode, 效果同24gm比如何
利申已有laowa 15mm 同sony 35mm
繼續55ZA
想要a7r6
頭先買2040 送咗塊UV鏡俾我 上網睇評論唔係咁好 但係夠唔夠頂住先?如果真係太差就買過新

好久之前有NEX 7 ,跟住就停左用相機影相呢個活動,女王話想買部機去影concert ,body 就定左6700 因為 E10 II 未出,A7又out 筆,本來諗住kit 鏡但知點解推銷員阿叔話仲有賣Tamron 18-200 ,水貨價錢又可以接受,諗咗一陣就冇要kit 鏡要咗佢…
oil pollution係咩玩法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞