[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (138) 幾時出85GM II

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
有啲group啲女著古裝再加幾句詩, 唔係有偏見, 但見親都好娘, 好似長輩圖
打雀負擔到當然直上600gm
不過又好少聽人話買咗之後200600就冇機會用
最少叫做係個輕便啲手提都影到嘅選擇
可能香港唔似外國大部分地方比較容易去到

嗰位巴打有聞相要求 長焦夜晚手持大光圈
應該都係得135gm同70200gm2揀
巴打唔用可以考慮吓放比佢
我200600同70200gm2 都放左啦,因為計返真係太少用到

同埋我計過多數帶200600出去都係用到300段或者以後,300 gm 重量上實在輕太多就算長時間手持都唔覺攰。需然zoom 同prime 冇得直接比但如果要輕便我都多數拎300 加兩隻增距

不過當然呢個係我自己使用習慣,我意思都係想叫人諗清楚會點樣用去揀鏡唔好見多人推就衝。成日見好多人問70200gm2同g2 點揀好大家都係一面倒推gm2咁

不論係收納輕便,功能同對焦速度等70200g2係好多時都係支好鏡。最緊要都係睇返鏡同鏡之間點樣相互配撘最啱自己,唔係盲追到每個焦段焦距都係要大光圈先好
好奇想問吓大家平時會點放啲機鏡?
想去宜家買個櫃, 唔知買邊款好
標準答案電子防潮箱

[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (138) 幾時出85GM II
https://lih.kg/CAbhQyX
#626 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

如果唔會用到tc比我再揀應該會買g2 但影貓貓狗狗一級光圈就係差係果度 唔係0同100嘅分別都有0同60~70
(呢個係我啫)
之前睇過隔離z70200+2x同z100400個對焦速度比較
差距有啲大吓畫質就好接近
我記得之前睇過上網有人test過sony呢邊 配2x畫質睇得出有分別 個5.6光圈成像係唔太掂要收到f8先用到 所以果時配左個1.4x算
其實佢個test 1.4x同2x用最大光圈好似成像有啲怪怪地 都係要收一級先好返 但我自己e+用緊1.4x + 70200gm2@f4又唔覺
個機芯個個牌子都差唔多,唔係咩高科技野黎
不過有幾個牌子係伏,買之前google下
簡個啱size就得
GM 櫃
好風氣黎
支200600好似舉鐵咁,我都好少用
哦你死!唔俾人講gm
gm狗全面進場
其實我都諗過,70-200首先岩晒我日常拎出街影貓/花/人/車
,跟住揀gmii而唔揀g2係因為我要入光量更多/虛化更勁,iso唔好衝晒上去先

反而打雀唔係太剛性需求,200-600大炮未來應該有需要,但現階段未洗住
你的名字
講到300 600就唔係咁
我唔理啦,見有人唔推gm我就跳制架喇
by gm
新手想開始自學下LR同PS
$78/月既攝影plan係咪都夠用?
猶豫緊個cloud要幾大
用緊ZV-E10,有兩支apsc鏡
收二手a7c第一代定全新a6700好?
唔會買a7c2因為屋企人有,但唔想成日借嚟借去
支支都GM
20GB乜都夠
定期搬啲舊RAW去其他cloud
反而我唔鐘意放係cloud
副廠撚已經收晒皮
大家都手持GM
$78/月呢個直頭抵用
你成日cross platform ipad/電腦咁用?
如果唔係個人覺得唔洗太介懷個cloud
咁你d fd子收哂皮有咩感想?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞