[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (138) 幾時出85GM II

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
玩得sony, 享受下gm應該好爽
我諗都係分開用多
咁我試咗20gb先
keep住量大自己set個nas實際啲
利申: 月費78蚊+自己整左個basic nas
LR抵玩
只係行得太前
比多d負皮我唔該, 勁鐘意
200600已經好長一段時間佔住同級相對輕加埋內變焦呢啲優點
比佢更輕得300GM+2X同500 5.6呢啲近年新定焦
咁買A7cr.
有頂級定焦嘅情況,自然對變焦鏡嘅光圈需求降低
俾我甚至係龍仔28200、50300或者50400呢幾支滿意變焦,其他情況用晒定焦都得
睇size , 最重要係防潮機芯可以獨立拆來維修
唔係好想佢再推咁高像素
6100萬感覺已經幾極端下

但係明知佢為咗分隔產品線
其他方面嘅性能又唔會俾太多你

私心真係幾想有部40-50MP, 無LPF, 連拍15-20FPS,
業餘運動夠晒做,RAW DR又有7riii咁嘅程度嘅機
上A1又太overkill

(咁似講緊z8嘅?)
想d廠出多幾支好似sigma 500mm f5.6呢類型既輕巧長焦
淨係見到nikon有得玩心理唔係好平衡
full frame 黎講,6100萬應該已經係極限
最大問題係iso真係好易郁d過高,多noise
A75應該唔會上咁高像素
但如果15FPS都唔俾就真俾要屌佢
睇黎真係冇
有買但好少用到,多數用DxO Photolab已經夠執。
想請教各位想自學LR調色點入手?
上網搵啲profile又好似唔多啱自己心水,想微調又無從入手;慢慢想試下自己嚟
先調曝光、色溫、對比、飽和
35-150 配邊支廣角會balance啲?
如果你要70-200
原廠最高連拍追焦,咬得實,摩打一禁制零秒推出去就中果下

錢得,地方得 = 70200gm2 就係唯一

我依家都諗緊G2 定 GM2
始終G2 收藏方便好多

利申:差呢枝就入齊GM 2代三枝大三元
請問tamron 17-28同sigma 16-28配a7r5既話邊支質素好D?
sony幫富士細機整到apsc 4000萬
像素密度上等於全幅 1億,所以理論上sony係整到
我見d影產品海報嘅話真係需要用到1億像素已經轉用飛思富士大機

5000萬像素加連拍20張應該係一定要有Stacked先做到
無錯,你搵緊嘅就係Z8 R52 唔知點解sony唔出翻部同grade產品
錢其實我自己都好手緊不過下月頭都照買gmii
地方:要買過個大d既防潮膠箱同大d既斜咩相機包
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞