[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (138) 幾時出85GM II

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
推介多次,覺得佢教啲嘢幾實用
https://www.youtube.com/@justyou_official
依啲一向有,但係Adobe Color嗰啲色唔中我心水,就唔識再調顏色上
Sony風格檔比較岩心水d
我都係唔鐘意Adobe,所以揀左DxO Photolab。
不過事實係如果你常用,Lr subscription 個package係抵過你買斷其他軟件。
諗住a7cii搭tamron 35-150 f2-2.8
無視重量的話有無得諗
sony a1 咪45mp + 30fps連拍lor
ig好多日本仔敎點調色調到好日風 歐美風就唔知了
勁貴
咁你有咩意圖轉機先?
本身支35-150 係無敵,唔洗諗的....頂多係轉佢做A7CR
電腦左執右執效果一般般
啲架仔就ipad拉幾下已經好靚
諗住買水貨咋
不過諗緊150影景夠唔夠玩
好鐘意個壓縮感
想問下用咩app可以將一張相切割成三張相 見到ig有啲相可以分開三張咁睇

116mm 1/320 f13
試撚下個color mixer同color grading
就係上網睇過下,但係教到張相好似偏曬色咁,中毒咁
調色真係好難
Grids: Giant Square, Templates
首先你要問下自己要還原當時環境定係根據你創作配合氣氛

你覺得偏色因為你一野就扯到好盡/你唔知要拉咩色
color grading先拉shadow,再拉highlight
之後再color mixer微調
唔係咁易架葉師傅,上網見啲人講到好易咁,但自己做落就。。。
吹奏下2070g

雖然帶多枝定焦去,但旅行時真係好少換鏡
見大家講緊color grading,我想問下大家會點處理唔同場景嘅相

例如旅行相,日頭戶外執左一set 無問題,但係個style apply唔到落室內嘅相到,又或者夜晚又要用另一個style

唔同環境用唔同style post出嚟又勁唔consistent,咁應該要點做夾埋笠一樣嘅grading 定淨係post 一個style 嘅相?

即有負評 ,crop 多少少
巴打我有睇你京都post,d相靚到
禾近排去完返黎全程落雨機都冇心機拎出黎
我個人會拎一張中性相,即光源比較even既相去tune左一個preset出黎先
之後再績張微調

但你講室內同夜晚我就唔會好要求好consistent,光源光質唔一樣好難keep到個atomsphere
拉拉wb同color grading入面既shadow接近少少少就算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞