有冇紅白酒手足喺度?(3)

283 回覆
4 Like 1 Dislike
唔係飲gewurztraminer咩
買嘢打邊爐行過超市見呢枝好似聽人講過話唔錯 平平哋即刻執嚟試吓
gchi 平飲
貴飲暫時交比其他人先
支持平價酒
用緊Coravin,開心使用
有冇青讀過French wine scholar可以分享下?
冇真係讀過
不過睇過佢Rhône 既free 書
都多資料要睇
我覺得佢法國多過WSET lv3 教既少少
佢好似唔會有WSET 果種教wine tasting
有讀過WSET 再去呢啲學深少少都唔錯既
難度喺 Level 3 之上
要記好多歷史事件同埋特別嘅 AOC,包括一堆極少飲嘅產區
不過Thoery 同 Tasting 都唔係太重視
同 WSET 比較,佢有個 Online Portal 去 Study,但係想合格都係要比啲時間溫書
我見讀完level3 手癮想搵啲嘢讀下 同埋讀完都唔算話好識喺酒舖揀酒
巴打你係awsec讀定自習?
合格要75%以上 都唔係易
鍾意飲Riesling 有無推介
我同你情況都好似,都係讀完L3 搵野讀

我Awsec 的,你要有心理準備係當佢歷史+地理咁溫書,同埋每個AOC 規定嘅提子比例都會問,尤其是西南法同Languedoc 嗰啲,佢考試真係問得好deep ,我最後都係僥倖合格
咁痴線 wset都冇乜歷史地理要溫 西南法最唔熟 比例係會問到GSM各佔幾多% ? 讀完應該都冇後悔?

有廣東話教的,溫嗰陣的確辛苦但唔會後悔,尤其是Pass 之後 ,卡片後面可以寫埋FWS 呢個title 嗰下

佢地Online Platform 有Mock 比你做,而且送分題都多,所以唔使太擔心
讀完會唔會再考慮level4
唔會lu 留返啲錢買酒飲好過
[url]識野SC啲Bourgogne超越一般其他莊嘅村酒[/url]
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞