有冇紅白酒手足喺度?(3)

333 回覆
5 Like 1 Dislike
好適合做daily drinking. 減價時平均$120~130一支 我見減價就會入一箱12支. 佢紙盒一箱12支.
呢枝對我嚟講冇咁大負擔 遲啲先再試你推嘅 burgundy
飲wine 豐儉由人。我係post出嘅都盡量post 啲大眾化嘅啲wine($300或以下). 呢靚野係有興趣又想試啲靚野。飲到咁上下就自然會自己去搵
我平時飲都係飲啲$100~400左右嘅。 我覺得上到300~400左右係sweet spot. 再上嘅有啲係真係好正,但真係diminising return.
仲有好睇自己要唔要追old world 酒飲。 new world就一定係性價比高好多除左加洲酒之外.
wine casa
old world 葡萄牙紅酒性價比都高我覺得
不過好似全部好大隻同熟
提子乾、朱古力、咖啡
鐘意輕身elegant 既就未必岩
同埋香港好難搵
香港酒鋪都係鐘意賣法國酒多d
留名學嘢

新手一問 Sauternes 開完仲擺唔擺得 定要一次過飲曬
因為唔係fortified wine 開咗都係最好幾日耐飲晒。 所以最好買half bottle 或者用coravin。
有無好推介試下。好少飲葡萄牙酒。想試多啲
Niepoort, Charme Tinto, Douro

呢支啦
香港都容易搵
5-700 蚊咁上下
但係講緊已經係葡萄牙一支好頂級嘅紅酒
Thanks 巴打 頭先check 咗幾間都無貨,我再搵下見到有買黎試下
終於有返酒post
追緊 natural wine 嘅 orange wine
雖然burg係貴,但係有時啲200蚊左右嘅bourgogne都幾好飲呀。最近飲過枝Domaine Arlaud嘅bourgogne就幾正。

同埋新世界pinot都唔見得平。而且根本係兩樣野嚟,就算造得似都始終都同burg會有唔同感覺。
可能太多人投訴容易爛? 其實佢都係搵啲外判東歐/中歐廠做
https://www.youtube.com/watch?v=mGPonRFrBGU

鐘意Zalto就係鐘意佢薄。口感真係差好遠。
係啊
易爛唔緊要 最緊要喺薄
而家有啲本末倒置 但都仲喺薄其他brand
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞