有冇紅白酒手足喺度?(3)

283 回覆
4 Like 1 Dislike
有時watsons wine 都會搞d tasting 幾抵玩
可能比8xx 蚊
但可以試到d 幾k 既酒
咁當然唔會比好多你啦
之前有搞過澳洲酒既有 penfold grange
近排就搞左個美國酒既
上下堂係指上 WEST?
我有上level2
喺邊上?
侍酒協會
好似係咁叫
係WSET
上west
grange都幾揼本
好大部份澳洲Shiraz都係咁嘅風格
但如果係100% Shiraz又好少會完全唔過桶
應該係新桶比例少
澳洲可以試吓Torbreck,我自己幾鍾意
Torbreck個前莊主間Powell & Son都不俗
如果你鍾意果味佢會再甜美奔放啲
聽講澳洲高原地帶先係重果香,其他位置係木桶味多
多數點樣一眼認得出隻酒係自己想要果隻味?
其實睇地區
Barrosa valley 熱同多老樹 咪出嚟好大隻熟果
McLaren vale 有凍風咪出嚟可以elegant 少少

紅酒始終都係提子造既
一定會有果味
高地分別就係在於會種果時大溫差d
咁可以keep 到高酸
同埋提子既味道先有時間建立
一味熱只會搞到高糖但味道未有時間建立好
出嚟嘅紅酒聞同飲落就會淡d
覺得美國Napa village BV酒莊隻2019 赤霞珠幾好飲👍 好香 又甜 又有少少可可豆味回一回咁,3xx一支 唔貴 誠哥到有
如果唔係個莊特別出名唔係都幾難一眼睇得出
因為新世界唔同舊世界咁個appellation一定程度上會反映到支酒嘅風格
而且宜家好多新世界特登做到好似舊世界咁
最簡單可以down個vivino,方便易用又有一定參考價值
炎炎夏日我覺得最正係飲葡萄牙嘅vinho verde
酸得嚟又有refresh嘅感覺
可惜香港好難搵 馬莎好似都係得一兩支
去澳門買,以前喺澳門做嘢,澳門啲葡國酒超抵買
呢樣真
澳門啲葡國酒真係好平
仲要平平哋喺超市買嗰啲都唔會難飲得去邊
之前去葡萄牙旅行都有飲過下, 係好 fresh 不過嗰陣飲得最多係 Port wine, 都幾有驚喜
巴打係咪咁多隻port都試過?
我淨係飲過tawny
有齊紅酒嘅單寧味 少少果香同焦糖味
我係幾欣賞嘅 不過因為酒量麻麻唔飲得多
呢枝係咪冇晒貨 上個禮拜行左幾間都冇
另外會唔會試佢呢個系列既其他產區
好似有少少天然氣泡
我嗰邊超市好多貨 買嗰陣兩枝有平 所以另一枝買咗 Cabernet Sauvignon, 不過都係 Barossa valley 嘅
之前有youtuber吹奏過
佢次次出完片介紹都好快冇貨
我都係睇佢先試吓 佢啲片幾好睇
係有好微量嘅泡
之前想買佢介紹支檳
勁快冇晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞