有冇紅白酒手足喺度?(3)

283 回覆
4 Like 1 Dislike
都唔平
酒齡尚淺,之前飲過呢幾隻覺得唔錯
1. Joh. Jos. Prum Wehlener Sonnenuhr Riesling Spatlese
呢支應該係飲過最香果香同蜜糖味,甜度適中,果次第一次飲riesling真係覺得好驚艷
2. Donnhoff Niederhauser Hermannshohle Riesling Spatlese 2021
呢支甜野嚟,比一般riesling更甜,開party飲呢支唔錯,唔係飲開酒嘅人都會好鐘意
3. Domaine Fernand Engel Riesling, GEWURZTRAMINER RÉSERVE LUCIEN ALBRECHT, Lucien Albrecht Riesling
呢度三支就平啲抵飲啲,百佳/hktvmall都搵到,算甜同易入口,同樣地聞落都好香果味,daily wine嚟講我覺得唔錯
PS有支唔係riesling但我覺得都值得推介
德國/奧地利都有好野
德國: von Winning, Emrich-Schönleber, wittmann
奧地利: loimer, Hirsch, px pichler
歡迎多分享
不過聽你咁講支酒其實應該幾好
我都係新手
想問下各位, 香港咁多間有WSET課程嘅, 有無話邊間教得特別好或者特別差?
見到有咁多間唔同價錢, 主要分別喺邊?
thank you
[member]咁我覺得佢tropical fruit 定係 green fruit 係唔影響支酒既quality assessment 既[member]
未試過呀。 不過平嘅NZ Sauvignon Blanc . 買Marlborough 產出嘅多數都唔伏筆。可以試下.

同區嘅平野我多數推薦Dog Point或者再平啲嘅 Oyster Bay.
百香果
係呀。所以我揀Latour唔揀Mouton, Lafite 果啲.
弱年加有返咁上下年份。 反而Latour 呢啲咁大隻嘅我覺得適合啲.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞